Life Erdős Norbert 2024. 03. 21.

Ha eleget fizetsz, saját szemeddel láthatod, lapos-e a Föld

Alaposan alávág a laposföld-hívőknek egy új vállalkozás: mostantól aki eleget fizet, egy ballonnal a sztratoszféráig emelkedhet, és megnézheti, hogy a Föld gömbölyű vagy sem.

Egy madridi vállalkozás hamarosan egy felfújható léggömbre rögzített elegáns kapszulában röpteti az űr peremére azokat, akik ki tudják fizetni a nem mindennapi utazásért a 164 000 dolláros árat (60 millió forint). A ballonok 32 kilométer magasba emelik a turistákat – egészen a sztratoszféráig -, akik szemtanúi lehetnek a Föld görbületének és meg is örökíthetik azt, hogy később a laposföld-hívők arcába dörgöljék.

A Halo Space vállalat nemrég jelentette be, hogy idén júniusban a hatodik ballonos tesztrepülésüket is végrehajthatják, amelyet Szaúd-Arábiából indítanak. A fentebb említett összegért cserébe néhány szerencsés részt vehet a tesztrepülésen, amely így fele annyiba kerül, mint a hasonló szolgáltatást nyújtó Space Perspective kínál a Neptune fedélzetén egy hatórás utazásért.

Ha eleget fizetsz, saját szemeddel láthatod, lapos-e a Föld

A Halo Space a második, teljes méretű kapszulájának tesztelésére készül, amely az összes rendszer működését fogja validálni. A kereskedelmi repüléseket 2026-ra tervezik rendszeresíteni, és Szaúd-Arábiában lesz a bázisuk, mivel a királyság komoly befektetőjük az “űrversenyben”.

A Halo Space vezérigazgatója, Carlos Mira elmondta:

“Az a küldetésünk, hogy az űrutazást biztonságosabbá, elérhetőbbé és megfizethetőbbé tegyük. Ez a teszt érvényesíti az összes kritikus rendszerünk integrált működését, és ezzel egy lépéssel közelebb kerülünk a célunkhoz.”

Tudtad, hogy Szultán bin Szalman asz-Szaúd szaúd-arábiai herceg,  a légierő egykori pilótája volt az első szaúdi az űrben, aki 1985-ben részt vett egy amerikaiak által szervezett űrutazáson? 2022-ben nyilatkozott arról, hogy ez volt élete egyik legmeghatározóbb mozzanata, és ezt az élményt mindenkinek látnia kell, nem zárható ki belőle a civil lakosság.

A Halo Space segítségével a szaúdiaknak (és persze mindenki másnak is, aki ki tudja csengetni az összeget) lehetőségük lesz rá, hogy a Föld görbületét kiképzés nélkül, ellenőrzött, 4-6 órás utazás során, “zéró emissziós” kereskedelmi járatokon fedezzék fel.

Ha eleget fizetsz, saját szemeddel láthatod, lapos-e a Föld

A Halo Space azt tervezi, hogy a jövőben az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Spanyolországban is bázisokat hoz létre a civil sztratoszferikus repüléseihez.

Forrás: luxurylaunches.com