Life Erdős Norbert 2024. 04. 03.

Hová tűnnek a felhők napfogyatkozás közben?

Holland kutatók találtak egy lehetséges magyarázatot arra, hogy hová tűnnek a gomolyfelhők a napfogyatkozást érintő területek felett.

Napfogyatkozás közben van egy furcsaság, amit eddig nem tudtak megfejteni: amikor a Hold a Nap 15 százalékát takarja ki, úgy tűnik, mintha az összes a gomolyfelhő eltűnne az égről. Ezt a jelenséget próbálják most megmagyarázni a Holland Királyi Meteorológiai Intézet és a Delfti Műszaki Egyetem munkatársai.

A globális felmelegedés elleni küzdelem egyik megoldásaként felmerült a szakemberekben, hogy valahogy blokkolni kellene a Földre érkező napfény mennyiségét. Ezt az űrbe telepített, hatalmas fényvisszaverő napernyőkkel képzelik el, ám azt egyelőre nem tudják, ennek milyen egyéb hatása lenne bolygónkra nézve. A felhők ugyanis szintén tükröződő felületként működnek, így visszaverik az űr felé az onnan érkezett napsugarak egy részét.

A holland kutatók számítógépes szimulációt alkalmaztak, hogy megtalálják a napfogyatkozás közbeni felhőeltűnések jelenségére a magyarázatot. A tudósok úgy vélik, sikerrel jártak, és a választ a talaj lehűlése jelentheti.

Mikor, hol lesz napfogyatkozás legközelebb?

Az Egyesült Államok jelentős területén figyelhető majd meg teljes napfogyatkozás 2024. április 8-án, több mint 4 percig fog tartani. Magyarországon 1999. augusztus 11-én volt hasonló a Szombathely–Szeged vonalon: aznap dél után néhány perccel kis túlzással a fél ország figyelte, ahogy a napkorong lassan teljesen eltűnt a Hold feketéje mögött.

 

Hazánkból legközelebb csak 2081-ben láthatunk ilyet, de kontinensünk más lakói – és persze az utazók, turisták – már 2026. augusztus 2-án átélhetnek teljes napfogyatkozást Izland és Spanyolország területén, majd 2027. augusztus 12-én újra Spanyolországban.

Amikor a Hold elhalad a Nap és a Föld között, blokkolja a beérkező napfény mennyiségét, a talaj pedig ezáltal elkezd lehűlni. Ez felfelé irányuló légáramlást idéz elő, amely szinte azonnal feloszlatja a gomolyfelhőket az adott terület felett. Amikor az esemény véget ér, és a talajt ismét felmelegíti a Nap, a felfelé irányuló áramlás megszűnik, így ismét megjelennek a felhők.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a most kapott eredményeikből kiindulva fel kell tárni a napfogyatkozás felhőkre gyakorolt teljes hatását, enélkül nem szabad belevágni a Föld leárnyékolásába.