Life Takács Norman 2024. 04. 08.

Botrányából csinál pénzt Mike Tyson

A bokszlegenda ismét egy tudatmódosító rágcsájával igyekszik visszaütni magát a köztudatba, és lehet, hogy ezúttal sikerül is neki. Mike harap!

Mike Tyson, egykori világbajnok nehézsúlyú bokszoló nemrég formabontó termékkel rukkolt elő, méghozzá egy kannabiszos, emberi fül alakúra formázott gumicukorral, mely a “Mike Bites” (szójáték: Mike harap, ugyanakkor Mike-falatok)  névre hallgat.

Ismerve a sportoló némiképp kétes előéletét, már ezen a ponton is okunk lenne finoman felhúzni a szemöldökünket, ám Tyson nem bízott semmit a véletlenre: a gumifülekből egy jelképes rész hiányzik, félreérthetetlenül utalva ezzel a híres, 1997-es Las Vegas-i világbajnoki mérkőzésre, amikor kiharapott egy darabot az ellenfele, Evander Holyfield füléből, amiért a 3. menet végén diszkvalifikálták.

Bár tagadhatatlanul ügyes marketingfogás, mégis furcsa látni, hogy Tyson megpróbál pénzre váltani valamit, amely miatt még ha nem is feltétlenül kellene szégyenkeznie, de büszkén felvállalnia mindenképp visszás. Persze kicsit (f)ül a poén, de ilyen alapon jöhetne a Will Smith által forgalmazott tenyér alakú chips, a Bill Clinton arcával fémjelzett szivar, Amber Heard-féle csokirúd. Ám ne siessünk annyira azzal a rosszalló homlokráncolással, ugyanis a történet nem áll meg itt.

Blood, sweat and ears.

Blood, sweat and ears

Finoman megkapirgálva a felszínt kiderül, hogy Tyson és Holyfield közösen már 2022-ben is piacra dobott egy hasonló terméket, akkor az ünnepi időszakra való kikacsintás jegyében “Holy Ears” néven. Tehát Holyfield anno asszisztált is ahhoz, hogy vásári módon aprópénzre váltsák a megcsonkítását, viszont most bizarr módon nem kollaborál Tysonnal, tehát felmerül a kérdés: ő vajon kiharaphat-e legalább egy darabkányit a… profitból?

A Mike Bites 20 darabos csomagokban kerül majd a boltokba, $19.95 (7200 Ft) áron, háromféle ízvariációval: görögdinnyés, erdeigyümölcsös és fűszeres almás. Emellett Tyson egyéb tematikus kiegészítőkkel is szélesíti a webshopja, a Tyson 2.0 kínálatát, így ha esetleg nyaklánc (~8100 Ft) vagy kulcstartó (~1800 Ft) formában kívánjuk hordani Holyfield fülét, vagy matricaként (~1300 Ft) felragasztanánk valahová, megnyugodhatunk, hisz ez a valószínűleg nem létező piaci rés is be lesz töltve.

Jobbára illegális

A terméket az Egyesült Államokon kívül Hollandiában és Thaiföldön lehet megvásárolni, szóval legyen bármilyen nagy a csábítás, mi, magyarok egyelőre be kell érjük azzal, hogy egymás fülét rágjuk.

A szimbolikus kannibalizmus aktusa miatt azonban aligha kell attól tartani, hogy Holyfield gyümölcsízű gumifüle valamiféle képtelen eucharisztia folytán a fogyasztóban is egy 3 millió dolláros bírsággá és visszavont bokszolói engedéllyé lényegül át. Kenderes kábultságában nyilván elfelejti, hogy mi is volt a szájában, már ha érdekelte egyáltalán. Abban pedig csak reménykedni tudunk, hogy a fül eredeti tulajdonosának is csurran-cseppen majd valami, ha másért nem is, legalább a barátságuk miatt.

Forrás: Man's Health, New York Post, Sky News, Times of India, Tyson 2.0, Vegconomist, Youtube
Kép(ek) forrása: Getty Images