Life Fehér Patrik 2024. 04. 08.

Látványos füstkarikákat pöfékel az Etna, ez az oka

Nagyon ritka jelenségnek lehetnek szemtanúi, akik mostanság az Etna környékén járnak: az aktív olasz vulkánból szabályos körök formájában távozik a füst. Nem lesz ez mindig így.

Önmagában is csodálatra méltó az Etna, valamint minden aktív vulkán: szemünk előtt láthatjuk bolygónk belső “életét”, mozgolódását, illetve annak nyomait. A szicíliai tűzhányó időről időre meglep minket különleges és szép láva- és füstalakzatokkal, azonban olyat, amit most látni a környékén, elvétve produkálnak a vulkánok.

Jelenleg ugyanis szabályos karikák formájában száll fel a füst a kráterből, melyek nagyok, magasra törnek és sokáig jól láthatóak. A ritka jelenséget, melynek neve is van, az elmúlt héten figyelték meg a 3357 méter magas hegyen.

7 fotó megtekintése

A képeken az ún. vulkanikus vortex látható, melyekhez speciális körülmények szükségesek. Számos tényező együttállása szükséges a jelenség létrejöttéhez, ahogy Harangi Szabolcs, az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője írta.

Látványos füstkarikákat pöfékel az Etna, ez az oka

A gőzgyűrűk létrejöttéhez csendes idő szükséges és egy kerekded, viszonylag kis méretű kürtőcsatorna. Ezek a kerekded kürtőcsatornák mélyre húzódnak és lehetőséget adnak a sekély mélységben lévő magmából kiszabaduló gázok távozására, felszínre jutására” – írja, hozzátéve, hogy fontosak a magma jellemzői (kis szilícium-dioxid-tartalmú bazaltos) is.

Látványos füstkarikákat pöfékel az Etna, ez az oka

A kulcs azonban a gázok távozásának sebessége a kis helyről. A gázoknak nincs más lehetőségük, egy részük a kürtőfallal is súrlódik. Így alakul ki az örvénylő mozgás. “Ahogy a felszínre jut, a hideg levegőben a forró gáz (vízgőz) kondenzálódik, és ezzel láthatóvá válik a kerekded kürtőből kijutó gőzgyűrű, ami akár 10 percig is látható lehet, mielőtt szertefoszlik” – fogalmazott a szakértő.

Kép(ek) forrása: Fabrizio Villa/Getty Images