Life Fehér Patrik 2024. 04. 08.

Szívesebben játszol régi videojátékokkal? Nem vagy egyedül!

Folyamatosan jelennek meg a látványosabbnál látványosabb videojátékok, ám kis túlzással hiába: aki leül játszani, gyakrabban veszi elő a régi címeket, mint az újabbakat.

A videojátékok iparáról a tavalyi év után idén is készített egy nagyszabású jelentést a Newzoo, tele remek és érdekes adatokkal, tényekkel. A 2023-as évet összefoglaló riport adatai részletezik, mire költötték a gamerek pénzüket, kik jártak ezzel jól, és melyek azok a játékok, amelyeket a legtöbbet nyüstölnek számítógépeken vagy játékkonzolokon.

A legfontosabb adat talán az, hogy globálisan valamivel kevesebbet játszottak tavaly az emberek, mint 2022-ben. A csökkenés 2021 negyedéve óta folyamatos, a COVID-időszak óta már -26 százaléknál jár a mérleg negyedéves összevetésben. Ezzel együtt a PC- és konzolpiac mégis nőtt 2,6 százalékkal. Összesen 93,5 milliárd dollár (33 693 milliárd forint) volt ebben az üzletben, viszont ez az összeg közel sem egyenlően oszlik el a piac szereplői között.

Ezt leginkább az mutatja, hogy a játékidőnk 80 százalékát mindössze 66 játékkal töltöttük.

Még durvább, hogy ennek 60 százalékát kifejezetten régi játékokba (6 éves, vagy annál idősebbekbe) öltük.

A Fortnite – mely minden platformon a legnépszerűbb, és idén lesz hétéves – a Robloxszal, a League of Legendsszel, a Minecrafttal és a GTA V-tel együtt vitte a teljes játékidő 27 százalékát.

A tíz legnépszerűbb játék 2023-ban platformonként. Alul a játékok átlagéletkora olvasható évben kifejezve (Kép: Newzoo)

A tíz legnépszerűbb játék 2023-ban platformonként. Alul a játékok átlagéletkora olvasható évben kifejezve (Kép: Newzoo)

Új (legfeljebb kétéves) címekkel csak a játékidő 23 százalékát töltöttük, de a játékpiacra betörni készülő fejlesztők szempontjából rossz hír, hogy ennek több mint fele valamilyen jól bejáratott brand folytatása (pl. a FIFA-t leváltó EA FC, az F1 videojáték-sorozata stb.).

Az új szereplők helyzetét az ingyenes alapjátékok, és a fejlesztők (illetve sok esetben maguk a játékosok) által generált, önmagukban olcsónak tekinthető extra tartalmak nehezítik meg. Ez a Fortnite sikerének egyik receptje is.

Forrás: Kotaku, Newzoo
Kép(ek) forrása: Daniel Boczarski/Getty Images