Life Fehér Patrik 2024. 04. 12.

Megmutatták, milyen lesz belülről a luxusűrkilátó

Neves dizájncég tervezi a HALO Space űrkapszula belső terét. Luxus, funkcionalitás és biztonság akár 35 kilométeres magasságban egyetlen célért, a felejthetetlen élményért.

Az előttünk álló évek igazi robbanást hozhatnak az űrturizmusban, egyre több cég jelenti be, hogy busás összegért cserébe néhány órás űrutazásra viszi a klienseket. Közéjük tartozik a HALO Space is, melynek projektjéről itt számoltunk be:

A The Aurora nevű kapszula a tervek szerint először 2026-ban emelkedik a levegőbe héliumos ballonok segítségével, 2030-ban pedig már évi 10 ezer utas megy velük az űrbe a 4-6 órás utak során. Az átszámítva több mint 30 millió forintos kalandnak azonban eddig volt egy ismeretlen, ám annál fontosabb tényezője: pontosan mit kapnak az utasok pénzükért?

A választ az a Frank Stephenson és dizájncége adja meg, aki az autózás világában bejáratott névnek számít. Ő tervezte annak idején például a megújult Minit és a Fiat 500-ast, de a Maserati MC12, a McLaren P1 és a Ferrari FXX is a nevéhez köthető. Ezek alapján abszolút jó kezekbe került a feladat, hogy tervezzék meg a The Aurora belső terét.

A dizájnt végül április 11-én leplezték le Londonban. A berendezés természetesen a luxust helyezi előtérbe, de nem kötöttek kompromisszumot a biztonság terén sem. Különleges anyagokból sincs hiány a tervezőcég közleménye szerint – ugyan nem részletezik, mire gondolnak, de a könnyű emelkedés elősegítése szempontjából mindenképp a könnyebb anyagokra gondolhatunk.

6 fotó megtekintése

Mindent egybevéve a kapszula összesen 3500 kilogrammos tömeggel fog majd felszállni, a kilenc utazó elé pedig 2,82 négyzetméternyi ablakot építenek be. Stephensonék bevallottan az űrkorszak dizájnjából merítettek, ez meglátszik a sok lekerekített élt, szögletes formát szinte egyáltalán nem is tartalmazó kialakításon és a berendezésen.

Forrás: Frank Stephenson Design