Life Fehér Patrik 2024. 04. 21.

Megválasztották Európa legjobb illatú városát

Különös, de egyébként logikusan hangzó szempontrendszer alapján rangsoroltak 30 európai nagyvárost aszerint, hogy milyen illatuk van.

A nagyvárosokról gyakran az a hír járja, hogy büdösek – és sokszor nem alaptalanul éri ez a vád őket: sokszor tényleg érezni, hogy valami van a levegőben. Persze a kivételek erősítik ezt a szabályt, számos pozitív példával találkozhatunk utazásaink során.

De melyik a legjobb illatú város? Erre igyekezett választ adni a Haypp Európán belül: megvizsgáltak 30 nagyvárost több szempont alapján, majd ezekből kalkuláltak egy illatpontszámot. Figyelembe vették, hogy tíz négyzetkilométerre hány pékség, parfüméria és virágbolt jut, valamint azt, hogy környezettudatossági szempontból mennyire teljesít jól az adott hely – erre létezik egy EPI-pontszám.

Ezek egyesítéséből jött létre a végeredmény. A ranglista élén Athén végzett, a maximális 10 pontból 8,3-at elérve. A top10-ben a görög fővárosban található a legtöbb virágbolt (31,3/10 km2), de pékségek és parfümüzletek terén is a legjobbak között végzett.

Athén

Athén

A dobogóra Párizs (8,2/10 pont) és Zürich (8,1/10 pont) fért még fel, az ő pontszámukat a kedvező EPI-pontok emelték fel. Kiemelkedő részeredményeket ért még el a máltai Valletta, mely mindössze 0,6 km2 kiterjedésű, de átlagosan nagyon magasnak mondható a pékségek és a parfümériák száma.

A legjobb illatú európai városok:

Helyezés Város Pontszám
1. Athén 8,3
2. Párizs 8,2
3. Zürich 8,1
4. Dublin 7,9
5. Luxemburg 7,8
6. Nicosia 7,7
7. Koppenhága 7,4
8. Bukarest 7,2
9. Valletta 7,2
10. Amszterdam 7,1
Forrás: HAYPP
Kép(ek) forrása: Getty Images