Life FIRSTCLASS 2024. 05. 16.

6800 éves “polgármesterre” bukkantak Németországban

Durván 6800 éves csontvázra és a sírjában elhelyezett több tárgyra bukkantak régészek a németországi Alsó-Bajorországban. Vezető beosztású személy lehetett.

Az Eichendorf településen felfedezett sír tartalmából, illetve a temetkezés módjából a szakértők arra következtetnek, hogy egy magas rangú személy földi maradványait találhatták meg. “Egyfajta korai polgármesterről lehetett szó” – nyilatkozta szerdán Florian Eibl német régész.

Az Exinger (exingi) névre keresztelt csontvázat egy építkezési területen fedezték fel a település Exing nevű részében. A maradványokat egy sírban találták meg, ami különlegessé teszi, mert a régészek szerint azokban az időkben az emberek többsége nem ilyen módon temetkezett.

 

A sírban talált tárgyak az eltemetett személy – feltehetően egy korosabb férfi – egykori magas rangjára utalhatnak. A guggoló pózban eltemetett ember feje körül a régészek több edényt is találtak, közvetlenül az arca mellett például egy ivóserleget, amely feltehetően az elhunyt személyes használatú tárgya lehetett. A test mellé továbbá több kőkardot is hantoltak, illetve egy vadkanagyarral díszített táskát, amely egy pengét és tűzcsiholáshoz használatos eszközöket tartalmazott.

Eibl elmondása szerint az agyar státuszszimbólumnak számíthatott, mert a korabeli fegyverekkel igencsak veszélyes volt a vadászat.

A csontvázon a régészek egy grafittal színezett ruhadarabot is találtak, amelynek a temetkezési rítusban lehetett szerepe.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images