Life Fehér Patrik 2024. 05. 27.

Szempillantás alatt rakta ki a Rubik-kockát ez a robot

Figyelj, mikor pislogsz, mert könnyű lemaradni a rekordgyors kirakásról!

Idén 50 éves a Rubik-kocka, de a mai napig népszerű játéknak számít a magyar találmány világszerte. Mindenki büszke lehet magára, aki ki tudja rakni, azok pedig különösen, akik arra is rámennek, hogy minél gyorsabban, akár rekordidő alatt egyszínűvé változtassák a játék oldalait.

A bűvös kocka nem csak az embereknek, hanem az emberek által alkotott gépeknek is remek kihívást jelent. A robotok között is mérik ugyanis, hogy mennyire gyorsan tudják színhelyesen kirakni a Rubik-kockát. Nemrég ezen a téren új rekord is született a japán Mitsubishi Electricnek köszönhetően.

Gépük, a TOKUFASTbot a Guinness World Records mérési szabványai szerint

0,305 másodperc alatt rakta ki a játékot

május 7-én, ezzel pedig új Guinness-rekordot döntöttek.

A 2022 szeptembere óta finomított robot annyira gyorsan dolgozik, hogy könnyű lemaradni a teljes kirakás folyamatáról, tekintve, hogy egy pislogás hossza 2 és 4 tizedmásodperc között van. Az alábbi videó elején látható is a rekord, még az elindítás előtt pislogjatok!

Maga a gép egyébként a sorok elforgatását járatta csúcsra, egy 90 fokos fordítás mindössze 9 ezredmásodpercet vesz igénybe. A rendszert egy színfelismerő algoritmussal kötötték össze, mely a mesterséges intelligencia segítségével adta a megfelelő utasításokat a robotnak. Első próbálkozásra egyébként hibázott a rendszer, nem sikerült kirakni a Rubik-kockát japán források szerint, de egy 20 perces szervizt követően már siker koronázta a projektet, és befértek a Guinness World Records által szabott egy órás keretidőbe.

A robotot elkészítő csapat

A robotot elkészítő csapat

A korábbi rekord egyébként 38 századmásodperc volt, azaz a javulás masszív, az időt majdnem 20 százalékkal sikerült lejjebb faragni.

Kép(ek) forrása: Mitsubishi Electric