Life Fehér Patrik 2024. 06. 10.

Mentális csodaszerre bukkantak kutatók

Két, külön-külön is jó hatású tevékenység kombinációjáról derítették ki kutatók, hogy együttesen remekül felveszi a harcot a mentális problémákkal.

Amikor egészségi állapotunkra vagy betegségekre gondolunk, ritkán kerül szóba a mentális állapot, holott ez is legalább olyan fontos, mint bármi más, testet érintő probléma. Mentális egészségünk megőrzésén is érdemes dolgozni, ha pedig rosszabb időszakon megyünk keresztül, aktívan tenni a javulás érdekében.

Mivel nem egy tökéletesen behatárolható területről van szó, bőven zajlanak kutatások azt illetően, mi mindent tehetünk mentális jóllétünkért. Számos tippet és praktikát ismerhetünk már, például korábban már bizonyítottan kiderült, hogy a gyakori szaunázás, valamint a szív- és légzőrendszer jó edzettsége is befolyásoló tényező lehet.

A Leicesteri Egyetem kutatói ezeket kombinálták, és figyelték meg azt, hogy együttesen hogyan csökkenthetik az olyan mentális zavarok kockázatát, mint pl. a pszichózis, ahol az ember elveszti kapcsolatát a külvilággal, hallucinál, emiatt pedig szorongás léphet fel. A két tevékenység párosítása nem ördögtől való, számos edzőteremben található már szauna, így a való életben is jól kombinálható dolgokról beszélünk.

Mentális csodaszerre bukkantak kutatók

Ami a kutatást és az eredményeket illeti, a brit szakemberek 2682 főt figyeltek meg. Mindannyian 42 és 61 év közötti finn férfiak voltak, akiknél részletesen vizsgálták, hogyan és mennyit szaunáznak, valamint edzettségüket is értékelték – mindezt 25 éven át.

Az eredmények az előzetes várakozásokat tükrözték: mind a gyakori (heti legalább háromszori) szaunázás, mind a jó edzettség külön-külön is csökkentette a mentális bajok kockázatát, de akiknél mindkét tényező megvolt, azoknál még jobb eredmények születtek. Érdekesség, hogy a mérések szerint önállóan a szaunázás nagyobb hatású volt, mint a jobb edzettség, bár hozzá kell tenni, hogy más korcsoportú embereknél, illetve a nőknél akár más eredmények is kijöhetnek.

Kép(ek) forrása: Getty Images