Life Kovács Miklós 2024. 06. 21.

Agyunk sokkal többre képes, mint eddig hittük

Új kutatások szerint agyunk információtároló képessége messze túlszárnyalja az eddigi elképzeléseinket, sokkal több adat fér bele, mint sejtettük.

Szuperszámítógépet hordunk a nyakunkon mindannyian, ami a legfrissebb eredmények alapján még annál is sokkal nagyobb tárolókapacitással rendelkezik, mint eddig hittük. Erre az Egyesült Államokban dolgozó tudósok jöttek rá, amikor vizsgálataikkal áttörést értek el az agyi információtárolás kutatásában. Kifejlesztettek egy rendkívül pontos módszert, amellyel mérni tudják az egerek agyában lévő szinapszisok erősségét. A szinapszisok azok a mikroszkopikus kapcsolódási pontok, amelyeken keresztül az idegsejtek kommunikálnak egymással, és kulcsszerepet játszanak az agy működésében. 

Mikroszkopikus erősítő

A szinapszis egyfajta jelerősítő, az idegsejtek közötti jelátvitelért felel. A beérkező gyenge áram felszabadítja az átvivőanyagot, ami a túloldalon kinyit egy ioncsatornát (mint egy relé elektronmágnese) amin nagy mennyiségű ion áramlik keresztül (bekapcsolt kapcsoló a relében) és kialakul egy felerősített jel. Egy emberi agyban sejtenként 15 000 szinapszissal számolhatunk, vagyis nagyjából egykvadrillió ilyen erősítő teszi a dolgát az agyunkban. 

Bár az emberi agy másként működik, mint egy számítógép, a tudósok mégis bitekben mérik az információtároló kapacitását. Az új kutatás eredményei szerint ez a kapacitás tízszer nagyobb, mint azt korábban feltételezték – összegzi a  Neural Computation folyóiratban megjelent tanulmányt a The Independent.

A kutatók a rágcsálók hipokampuszát vizsgálták, amely az agy tanulásért és memóriáért felelős része. Megállapították, hogy egy szinapszis 4,1-4,6 bit információt képes tárolni. Ha ezt emberi léptékre vetítjük, az agyunk tárolókapacitása elérheti az egy petabájtot. Ez a mennyiség 500 milliárd DVD tartalmának, vagy az összes valaha készült nagy felbontású filmnek felel meg.

Szinapszisok nélkül nincs funkcionáló agy, működésük megértése fontos a kutatók számára (kép: Viaframe /Getty Images)

Szinapszisok nélkül nincs funkcionáló agy, működésük megértése fontos a kutatók számára (kép: Viaframe /Getty Images)

Ez az áttörés több mint elméleti. A kutatók által kifejlesztett módszer lehetővé teszi a beteg és egészséges agyterületek összehasonlítását, ami új utakat nyithat meg a kognitív funkciókat befolyásoló állapotok megértésében és kezelésében.

Gondoljunk bele: mindannyian egy petabájtnyi kapacitású szuperszámítógépet hordozunk a fejünkben. Ez a felfedezés új perspektívát nyit az emberi potenciál megértésében és kiaknázásában. Vajon hogyan használhatnánk ki jobban ezt a hatalmas kapacitást mindennapi életünkben? 

Forrás: The Independent
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images