Life Fehér Patrik 2024. 06. 26.

Túl meleg van Dél-Európában a leggazdagabbaknak

A mediterrán térséget sújtó, szinte elviselhetetlen nyári hőségből egyre kevésbé kérnek a leggazdagabbak, nyaralásukat inkább kellemesebb klímájú területen töltik.

Egészen elképesztő hőség tombolt tavaly és idén is Görögországban, illetve Olaszország déli felén. A hőmérő higanyszála Rómától délre gyakran tetőzött 40 Celsius-fok felett, és mivel még az éjszakai enyhülés sem jelentett 30 fok alatti hőmérsékletet, a helyiek és a turisták élete is pokolivá vált.

Róma 2024. június 20-án (Kép: Pablo Esparza/Anadolu via Getty Images)

Róma 2024. június 20-án (Kép: Pablo Esparza/Anadolu via Getty Images)

A látottakra reagált a világ is, legalábbis a gazdagabbik fele biztosan, ez derül ki a Robb Report által megkérdezett, luxusutakat szervező cégek beszámolóiból. A Virtuoso nevű vállalat konkrét számokat is fel tudott mutatni: a tavalyi évhez képest 29 százalékkal csökkentek az olaszországi foglalásaik, miközben Skandináviában 77 százalékkal nőttek. Egy másik utazástervező azt mondta nekik, hogy Finnországba ötször annyian mennének, mint tavaly nyáron. Dánia is a mérleg jó oldalára került, az amerikai utazók száma 2019 óta például 71 százalékkal nőtt az országban.

Helsinki (Kép: Getty Images)

Helsinki (Kép: Getty Images)

Népszerű hely még Skócia is. Az Away From The Ordinary nevű, prémiumutakra szakosodott helyi iroda elmondása alapján tavaly óta megduplázódott foglalásaik száma. Tömve vannak a hotelek is: az edinburghi The Gleneagles Hotel ügyvezető igazgatójának állítása szerint sok olyan amerikai család látogat hozzájuk, akik elhagyták hosszú ideje fennálló szokásukat, a dél-európai vakációkat, helyette pedig Skóciát választják. “Az emberek nagyon örülnek, hogy zöldfelületeket és esőt látnak” – hangzott el.

Skócia (Kép: Getty Images)

Skócia (Kép: Getty Images)

Akik mégis maradnak délen, azok sem mennek már annyira délre. Olaszországon belül például vonzóbb alternatíva lett az Alpok déli lejtőinél található Comói-tó és a Garda-tó, valamint a Dolomitok.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Socrates Baltagiannis/picture alliance via Getty Images