Life FIRSTCLASS 2024. 07. 19.

Kevés magyar férfi keni magát naptejjel, pedig kellene

Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8 százaléka használ egész évben fényvédő krémet, 43 százalékuk csak nyáron figyel erre oda.

Perzsel a nap, bombáznak minket az UV-sugarak, ennek ellenére sokan félvállról veszik a fényvédő krémek használatát. Pedig fontos lenne férfiként is figyelmet fordítani erre, mert az eredmény nem csak egy hősiesen viselt leégés és hámló hát lehet, hanem annál sokkal rosszabb: daganatos megbetegedés.

A KSH adatai alapján évente több mint 70 000 új rosszindulatú daganatos megbetegedést jelentenek Magyarországon, és több mint 30 000 fő hal meg évente daganatos megbetegedés következtében. A rendszeresen végzett ön- és szűrővizsgálatok életeket menthetnek, többek között a melanoma esetében is, amely a bőrdaganatok egyik típusa. A melanoma kialakulása mögött sok esetben a túlzásba vitt napozás áll, illetve a megfelelő fényvédelem hiánya.

Naptejre fel!

A magyar lakosság fényvédelemmel és napozással kapcsolatos attitűdjét és szokásait is vizsgálta a kutatás, mely szerint bőven van még hova fejlődnünk, ha bőregészségről és prevencióról van szó. Az eredményekből kiderült, hogy a magyarok 43 százaléka csak nyáron használ fényvédő krémet, és csupán 8 százalékuk figyel erre oda télen is.

Az erős napsütést mindössze 40 százalékuk kerüli, a 11-15 óra közötti napozás mellőzése pedig csak a megkérdezettek negyedére jellemző. A nőkről elmondható, hogy jobban odafigyelnek a bőrük egészségére, mint a férfiak.

fotó: Getty Images/franckreporter

fotó: Getty Images/franckreporter

Egész évben használjunk fényvédőt

A fényvédő krémek mindennapos használatát javasolják a szakemberek, függetlenül attól, hogy felhős vagy napos az idő, ugyanis védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen, lassítják a bőr öregedésének folyamatát és csökkentik a melanoma kialakulásának kockázatát. Éppen ezért egész évben ajánlott a fényvédő krémek használata, nem csak nyáron.

“A fényvédők használata kiemelten fontos a bőr egészségének megőrzésében és a bőrrák megelőzésében, azonban a gyakorlatban még mindig sokan nem használják megfelelően a napkrémeket. Az emberek gyakran nem alkalmaznak elegendő mennyiséget, nem kenik be újra magukat vagy a gyerekeiket a szükséges időközönként, vagy egyszerűen elfelejtik használni őket a mindennapok során.  Ahhoz, hogy a fényvédők valóban hatékonyak legyenek, elengedhetetlen a megfelelő mennyiség és a gyakori alkalmazás, valamint a bőrtípusnak és a napsugárzás erősségének megfelelő krém kiválasztása” – emelte ki Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen termékfejlesztő szakgyógyszerésze.

Fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrés

Az anyajegyek ellenőrzése nem csupán esztétikai kérdés, hanem az egyik legfontosabb megelőző intézkedés a bőrrák ellen, ezért a rendszeres anyajegyszűrést be kell építeni az egészségmegőrzési rutinba. Ez a vizsgálat segít felismerni az esetleges kóros elváltozásokat korai stádiumban, amikor még nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A szűrés különösen fontos azok számára, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve, például:

  • világos bőrű emberek;
  • akiknek a családjában előfordult már melanoma;
  • akik sok időt töltenek a napon vagy mesterséges UV-sugárzásnak (pl. szolárium) vannak kitéve;
  • akiknek sok és/vagy szabálytalan formájú anyajegyük van.

Az egészségmegőrzéssel és a fényvédelemmel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében összefogott az Affidea Magyarország és a Dr. Kelen, ennek keretében június hónapban ingyenes melanomaszűrést szerveztek. A vizsgálaton részt vevők több mint 7 százalékánál fedeztek fel olyan eltérést, ahol további kezelést javasoltak a szakorvosok. A szakértők szerint kiemelten fontos, hogy több ember figyelmét felhívják a rendszeres bőrgyógyászati szűrés és a megelőzés fontosságára.

Forrás: Affidea, Dr. Kelen
Kép(ek) forrása: Getty Images/Aaron Amat