Life Fehér Patrik 2024. 07. 23.

Boldogít a pénz? Itt a legújabb tudományos válasz

Megint megvizsgálták a híres mondást tudományos szemszögből, ezek alapján most úgy tűnik, a pénz igenis boldogít.

Valószínűleg örök vita tárgya marad a kérdés, miszerint a pénz boldogít-e vagy sem. Tény, hogy mindkét oldal védhető, hiszen a vagyon könnyebbé is teheti az életet, de megszerzése és megőrzése sok stresszel is járhat. Másrészt szegényen élni nem egyszerű, sok nehézségekkel jár, de pl. olyan közösségekben, ahol a pénz, mint olyan szinte nem is létezik, sokszor boldogabbak az emberek az átlagnál – ezt nemrég egy kutatás alá is támasztotta.

Most egy, a kérdéskörrel korábban már foglalkozó kutató, Matthew Killingsworth merült el újra a témában. Az amerikai férfi korábbi eredményeiről mi is beszámoltunk: egy éve számszerűsítették, hogy az Egyesült Államokban átlagosan évi 500 ezer dolláros (180 millió forintos) bevételtől nevezik magukat boldognak az emberek. Gyakorlatilag ezt a munkát folytatta, és jelentetett meg egy új tanulmányt, mely kimondja, hogy az ultragazdagok még inkább elégedettek életükkel, mint azok, akik “csak” százezreket keresnek.

A tanulmány szerint azok, akik dollármilliós vagy éppen milliárdos vagyonnal rendelkeznek, egy hétpontos skálán átlagosan 5,5-6 pontra értékelték elégedettségüket. Az évi százezer dollárt (36 millió forintot) keresők átlagpontszáma már csak 4,6 volt, míg a 15-30 ezer dolláros (5,3-10,7 millió forintos) zóna épphogy megugrotta a 4-es átlagot. Ez azt mutatja, hogy az alsó- és a középosztály közötti különbség nem is feltétlenül olyan nagy boldogságszempontból, mint a középosztály és a leggazdagabbak közti – a különbség kb. háromszoros.

Mindez egyébként ellentmond annak a korábbi állításnak, miszerint egy bizonyos vagyoni szint felett a pénz már tényleg nem boldogít igazán.

Kép(ek) forrása: Getty Images