Life FIRSTCLASS 2024. 09. 01.

5 indok, hogy szeptemberben kezdj el mozogni

A legtöbb ember számára a szeptember eleje a nyár elbúcsúztatását, az iskolakezdést és a nappalok rövidülését jelenti. De az új évszak az újrakezdés érzését is magával hozza.

Fontos, hogy ne érezzünk bűntudatot amiatt, ha a nyár során lazábbra vettük a gyeplőt, és többet emelgettük a söröspoharat, mint a súlyokat. Ahelyett, hogy a visszaesésen rágódnánk, kapcsoljunk át pozitív gondolkodásmódra. A rendszeres testmozgás fokozatos visszaállítása, a reális célok kitűzése és a megfelelő táplálkozás segíthet az újraindulásban idén ősszel.

A GymBeam összegyűjtött öt nyomós érvet arra, hogy szeptembertől miért kezdj el intenzívebben mozogni.

1. Kipihent és lelkes vagy a nyár után

A testmozgás energiát, akaraterőt és motivációt igényel. A fitnesz rutin kialakítása vagy új lendület szerzése a folytatáshoz kihívást jelent a legtöbbünk számára. Minden tudatos életmódhoz szükséges, hogy időről időre szünetet tarts, hogy kipihend magad, energiát gyűjts és motivációt szerezz. A nyári hónapok általában lazábbak és a rengeteg jó élménynek hála frissebben és elszántabban vághatsz neki a következő évszaknak.

2. Rutinos szeptember

A szeptember ideális időszak arra, hogy új életet kezdjünk, és új rutint alakítsunk ki az életünkben. Ebben az időszakban nem kell aggódnod a FOMO miatt, mert mindenki visszatér a megszokott élethez. Ha ez segít, fizess be egy személyi edzésre, vagy dolgozz ki magadnak egy olyan edzéstervet, amely beilleszthető a heti időbeosztásodba. Ha kisebb lépésekben alakítod ki az új rutint, sokkal nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy a tél beálltával is kitartasz mellette.

3. Kihasználhatod a jó időt

Az indián nyár már nem olyan meleg, de még mindig jó az idő ahhoz, hogy kedved legyen elindulni otthonról. Az edzőterembe járás mellett lehetőséged van még élvezni a szabadtéri sportolás nyújtotta szabadságot, legyen szó futásról, gyaloglásról, biciklizésről vagy túrázásról. A kora őszi időt arra is kihasználhatod, hogy hetente néhányszor kerékpárral vagy kocogva járj munkába.

4. Jó szokások még a tél előtt

Az év végéhez közeledve egyre több feladatod lesz otthon és a munkahelyeden, az időjárás is megváltozik hidegebb napokkal – ez nem éppen motiváló. Ezért érdemes még a nyárutón elkapni a lendületet, hogy mire beköszönt az igazán hideg idő, már rutinból menjen a rendszeres testmozgás. A rendszeres fizikai aktivitás endorfint termel, ami bizonyítottan csökkenti a stresszt, így a szürkébb hónapokat is színesebbek látod majd.

5. Az újév lehet a célod az alapvonal helyett

Ahhoz, hogy sikeresen végig vidd a terveidet, fontos, hogy valamilyen célt vagy határidőt tűzz ki magad elé. Mennyivel jobb érzés lesz már úgy köszönti az Újévet, hogy egészséges és energiával teli vagy? Miközben mindenki más még csak akkor határozza el, hogy életmódváltásba kezd. Fittebb leszel és erősebbnek fogod érezni magad, jóval azelőtt, hogy mindenki más megtenné az újévi fogadalmait.

Forrás: GymBeam
Kép(ek) forrása: Getty Images/Georgiy Datsenko