Life Fehér Patrik 2024. 09. 20.

Jön első igazán nagy film, amit mobilokkal vettek fel

Korábban már több alkotás is készült úgy, hogy a képanyagot mobilokkal vették fel hozzá, azonban a 28 évvel később lesz az első film, mely világszerte eljut a mozikba.

Kis túlzással kijelenthető, hogy amióta léteznek kamerás mobiltelefonok, azóta vannak olyanok is, akik megpróbálnak filmet készíteni velük. Az első ilyen jegyzett alkotás még 2005-ben készült New Love Meetings címmel, kameraként pedig egy Nokia N90 szolgált.

Eddig úgy tűnt, hogy a dokumentum- és rövidfilmek, illetve egyéb kisebb, kevésbé jelentős alkotások terén megreked a mobillal történő filmkészítés szokása. A világ mozivásznaiig eddig nem értek el az ilyen filmek, ám ez 2025. június 10-én változni fog. Az akkor mozikba kerülő 28 évvel később c. posztapokaliptikus horrort (a 28 nappal később, illetve a 28 héttel később folytatása) ugyanis iPhone 15 Pro Max készülékekkel rögzítették.

Ilyen nagyszabású filmnél nem alkalmazták még ezt a technológiát, talán a színészeknek (Cillian Murphy, Jodie Comer, Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes) is furcsa lehetett, hogy nem méretes kamerák előtt kellett alakítaniuk. A rendező Danny Boyle munkásságát nézve persze nem meglepő ez a különcség: a 2002-es 28 nappal később Canon XL1 digitális kamerákkal készült, ami szintén páratlannak mondható.

Visszatérve a telefonos forgatásra, az Apple vélhetően nagyon örül ennek, hiszen előszeretettel hangoztatják, készülékeik milyen jó felvételeket képesek készíteni. A legújabb iPhone 16 Pro Max esetében egyenesen egy videoklipet forgattak The Weeknd egyik számához:

Kép(ek) forrása: Kevin Carter/Getty Images