Life Fehér Patrik 2024. 10. 11.

Itt a bűvös szám, eddig élhetnek az emberek

Egy friss tanulmány szerint az emberiség gyakorlatilag elérte az elérhető átlagéletkor maximumát. Ha nem jön jelentős áttörés az orvostudományban, ez nem is fog változni.

Érdekes tanulmány jelent meg a minap a Nature Aging nevű tudományos szaklapban. Szerzői azt vizsgálták, mennyire lehetséges (vagy épp nem lehetséges) tovább kitolni az emberiség átlagéletkorát napjainkban, a 21. században. A szakemberek végső soron arra jutottak, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyakorlatilag elértük a maximumot.

A 20. században óriási előrelépések történtek az egészségügyben, és a jobb anyagi helyzetben lévő országokban közel 30 évvel nőtt a születéskor várható átlagélettartam. A 21. századra azonban már relatíve kevés újdonság, kiaknázható lehetőség maradt ezen a fronton – persze van még hova javulni, de a jelenlegi ismeretek mellett az innovatív megoldások már egyre kevesebb pluszidőtartamot adnak életünkhöz.

A kutatók szerint a születéskori várható átlagos élettartam maximumát

a nőknél 87-90 év jelentheti, míg a férfiaknál 84 év.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek ne élhetnének tovább, sőt, valószínűleg sokkal többen lesznek a jövőben, akik megélik századik születésnapjukat, de az örök élet után egyelőre nem érdemes sóvárogni.

A tanulmányt első helyen jegyző professzor, S. Jay Olshansky egy nyilatkozatban azért hangsúlyozta, egy új, forradalmi orvostudományi áttörés bármikor simán felülírhatja a fentieket. A szakember bízik is abban, hogy ez megtörténik, ráadásul szerinte az öregedés lassítása lesz az a terület, ahol ha történik valami, az radikálisan megnyújthatja az emberi életet. Egyelőre azonban itt még nem tart a tudomány.

Forrás: Nature
Kép(ek) forrása: Getty Images