Life Fehér Patrik 2024. 10. 15.

Film készült egy videojátékban, moziba is kerül

A Grand Theft Auto világa akár filmkészítésre is alkalmas. Jól mutatja ezt egy alkotás, mely idén több moziban, jövőre pedig streamingfelületeken is látható lesz.

A Grand Theft Auto-sorozatot és főleg annak ötödik részét aligha kell bemutatni, hiszen ez a világ legnépszerűbb videojátéka, mely egy csomó rekordot is tart. Tizedik születésnapján meg is emlékeztünk ezekről:

A GTA V-nek van egy- és többjátékos módja is, utóbbi nyílt világa pedig rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt a játékosoknak. Rengeteg a szerepjátékos közösség, de vannak, akik pusztán a játék nyers világában próbálnak öldöklésektől és bankrablásoktól mentesen boldogulni.

Valami ilyesmivel próbálkozott Sam Crane és Pinny Grylls is, akik megrendezték a Grand Theft Hamletet. Ez egy 89 perces, gyakorlatilag képernyőfelvételek összevágásából álló videó, melyet hivatalosan dokumentumfilmként soroltak be az alkotók. A történetben két színész kalandját mutatnak be, akik a játék világának egyik szabadtéri színpadán szeretnék bemutatni William Shakespeare Hamlet című darabját.

Persze ez nem olyan egyszerű, tekintve, hogy a GTA Online közel sem az ilyen kifinomult kultúrájú szórakozásról szól, hanem sokkal inkább a különféle küldetések teljesítéséről, valamint a más élő játékosok kerüléséről, illetve kinyírásáról.

A film egy rangos kultúrfesztiválon, az amerikai SXSW-n már el is nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, és a kritikusok is meglepően jól fogadták. Az Egyesült Királyságban október 15-én és október 20-án is vetítik egy másik filmfesztivál keretein belül, így eljut még egy IMAX-moziba is. További mozis megjelenésről egyelőre nincsenek hírek, de az érdeklődők a Mubi streamingszolgáltató felületén találkozhatnak a későbbiekben az alkotással. Az előzetes itt tekinthető meg:

Forrás: The Hollywood Reporter
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Rockstar Games