Life Erdős Norbert 2024. 10. 28.

A világ 10 legfélelmetesebb helyén garantált a borzongás

A világ tele van rejtélyes és félelmetes helyekkel, ahol az ember minden lépését körüllengi a borzongás. Forduljunk rá a halloweenre egy ilyen 10-es listával.

A következőkben bemutatjuk a világ tíz legfélelmetesebb pontját, ahol a történelem, a természet – vagy természetfeletti? -, esetleg az emberi közbeavatkozás nyomán ijesztő dolgok történnek az ide látogatókkal.

Csak akkor olvass tovább, ha lelkileg elég felkészültnek érzed magad a témához!

1. Csernobil és Pripjaty, Ukrajna

Az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa szinte azonnal kísértetvárossá változtatta Pripjatyot. Az elhagyatott épületek és játszóterek között megállt az idő: a sugárzás mértékének enyhülése után a természet szinte teljesen visszafoglalta a települést, amely örök figyelmeztetés a világnak az atomerőművek lehetséges veszélyeire.

9 fotó megtekintése

Bár csernobili régió azóta viszonylag biztonságossá vált a turisták számára, a látogatás csakis vezetővel és korlátozott időre lehetséges. A sugárzás sújtotta település és környéke mára popkulturális ikon, számtalan könyv, film és videojáték horrorisztikus témájának alapja, helyszíne.

 

2. Aokigahara erdő, Japán

Az “öngyilkosok erdejeként” ismert Aokigahara a japán Fudzsi-hegy lábánál található, és évente több tucat ember életének a végállomása. A sűrű erdő állítólag szellemjárta, a fák között suttogások is hallhatók. Az erdő természeti adottságai és rettentő sűrűsége miatt villámgyorsan átláthatatlan labirintussá válik, szóval ha valaki ott eltéved, segítség nélkül nehezen talál kiutat.

Az erdőt a több ezer évvel ezelőtti vulkánkitörések során lerakódott láván alakult ki, így talaja üreges, nehezen járható. A sűrűn álló fák és a mélyzöld mohák még misztikusabbá teszik az erdőt, a fény alig jut át a lombkoronákon.

Aokigahara különös helyet foglal el a japán kultúrában és hiedelemvilágban. A helyi hagyományok azt tartják, az erdőben gyakran kísértenek a júreik, azaz az elhunytak szellemei, akik a legendák szerint nem tudtak békében elmenni. A japán mitológiában ezek a szellemek gyakran zavarodottak és bosszúszomjasak, különösen, ha a haláluk tragikus körülmények között történt.

10 fotó megtekintése

Az 1950-es évektől kezdve Aokigahara különösen ismertté vált az öngyilkosságok helyszíneként, miután Macumoto Szejcso író megjelentette a Nami no To (Hullámtorony) című regényét, amelyben a főhős Aokigaharaban vet véget az életének. A regény és talán a médiafelhajtás hatására az erdő egyfajta “végállomássá” vált sok reményvesztett ember számára. A helyi hatóságok évről évre önkéntesekkel járják az erdőt, hogy megpróbáljanak segíteni az esetlegesen életüket befejezni kívánó embereknek.

Az erdő bejáratánál ma már figyelmeztető táblák találhatóak, amelyek arra kérik a látogatókat, hogy kérjenek segítséget, ha depresszióval küzdenek.

3. A balatoni Fekete-kastély

A balatonedericsi Fekete-kastélyt sokan elkerülik. Nem csoda, hiszen az elmúlt 100 évben szinte mindenki meghalt, aki kapcsolatba került az építménnyel.

1912-ben történt az első gyilkosság, amikor egy helyi gulyáslegény féltékenységből megölte szerelmét, a kastélyban szolgáló szakácsnőt. A borzalmas eset után két évvel a kastély tulajdonosa, Nedeczky Jenő öngyilkosságot követett el. A következő tulajdonos, Vág Jenő is erre a sorsra jutott, amikor felesége hűtlenségéről értesült. Sőt, később a szóban forgó hölgy új vőlegénye is önkezével vetett véget az életének.

 

A magára maradt nő igyekezett megszabadulni a kastélytól, így eladta egy férfinak, akiről kiderült, hogy kettős ügynök volt a második világháborúban. Amikor a németek rájöttek erre, még mielőtt elégtételt vehettek volna rajta, a férfi 1945-ben öngyilkos lett.

A Fekete-kastélyt a háború utáni évtizedekben üdülőként hasznosították egy ideig, azonban mára teljesen elhagyatott.

4. Poveglia-sziget, Olaszország

Velencétől délre található Poveglia sokáig pestisszigetként, később pedig az elmezavarodottak helyeként volt ismert. A sziget története a 18. századig nyúlik vissza, amikor (újra) pestisjárványok söpörtek végig Európán. Akkoriban Povegliát karanténként használták, ahol a betegeket elkülönítették, haláluk után tömegsírokban temették el. A sziget állítólag annyi emberi maradványt tartalmaz, hogy a talaj keveredett az emberi hamvakkal. A becslések szerint több mint 100 ezer ember halt meg itt a pestis miatt, és sokan úgy vélik, hogy ezek a lelkek azóta is „itt ragadtak”, kísértve a szigetet.

 

A 20. század elején az olasz kormány egy pszichiátriai intézetet hozott létre a szigeten, amelyet többek között elmebetegek, sőt olykor kísérleti alanyok elhelyezésére használtak. Az intézet működését különös legendák övezik: a helyi beszámolók szerint a szigeten lévő orvos kísérletezett a betegeken, és végül ő maga is életét vesztette az épület tetejéről lezuhanva. Az intézet 1968-ig működött, amikor az olasz hatóságok bezárták, azóta Poveglia teljesen elhagyatott.

Poveglia a múltja miatt ma szigorúan tiltott terület, látogatása kizárt.

5. A Myrtles-ültetvény, Louisiana, USA

Az 1796-ban alapított ültetvény több tucat gyilkosságnak és megmagyarázhatatlan eseménynek volt tanúja, emiatt az egyik legkísértetiesebb helynek tartják az USA-ban. A központi épületet állítólag szellemek lakják, és a látogatók gyakran jelentenek paranormális jelenségeket: hideg pontokat, árnyékokat és titokzatos hangokat.

A legismertebb történet a ház szelleméről, Chloe-ról szól, aki rabszolgaként dolgozott az ültetvényen, és akit állítólag a mai napig látni lehet az épület körül.

Fotó: Getty Images/Education Images/Universal Images

Fotó: Getty Images/Education Images/Universal Images

6. A sedleci osszárium, Csehország

Kutna Horában található sedleci osszárium, amely egy különleges templom: a díszítése emberi csontokból készült. Körülbelül 40 ezer ember maradványai szolgálnak dekorációként, ami egy hátborzongató, de különösen figyelemfelkeltő látványt nyújt a látogatók számára.

6 fotó megtekintése

1278-ban a sedleci ciszterci monostor apátját II. Ottokár cseh király a Szentföldre küldte. Visszatérve az apát magával hozott némi földet a Golgotáról, és széthintette az apátság temetőkertjében. Kegyes tettének híre hamarosan elterjedt, és a sírkert sokak által vágyott temetkezési hellyé vált szerte Közép-Európában. Négy hatalmas, harang formájú halom foglalja el a kápolna sarkait. Egy, az emberi test valamennyi csontját magába foglaló óriási csontcsillár függ a koponyák füzérével díszített boltozatú templomhajó közepéből. Emberi csontok alkotják a Schwarzenberg-család címerét éppúgy, mint Rint mester aláírását a bejárathoz közeli falon.

7. Edinburgh-i katakombák, Skócia

Az edinburgh-i vagy más néven a South Bridge-i katakombák Skócia fővárosa alatt húzódnak, és hátborzongató atmoszférájuk miatt híresek. A 18. században épült alagutak és termek eredetileg raktárokként és műhelyekként szolgáltak, de idővel az alvilági tevékenységek helyszínévé váltak. A katakombák hírhedtek arról, hogy a bűnözők, prostituáltak és hajléktalanok tanyája lett.

 

8. Kristályok barlangja, Mexikó

A barlang a Chihuahua állambeli Naica település közelében található, és a világ egyik leglenyűgözőbb, mégis legfélelmetesebb barlangja. Ez a különleges hely híres hatalmas, természetes, akár 12 méteres gipszkristályairól.

Felfedezése és története rendkívül izgalmas és sok szempontból egyedülálló. A barlangot még 1910-ben találták meg, de nagyobb érdeklődés a 2000-es évek eleje óta övezi, amikor a felfedezők a mélyebb területeket is feltárták. A kristálybarlang körülbelül 300 méter mélyen fekszik a Naica bányában, a benne található kristályok pedig hihetetlenül tiszták és szilárdak. A barlangban a hőmérséklet elérheti a 58 °C-ot, a páratartalom a 90-99%-ot.

 

A barlang levegője annyira forró és nedves, hogy az ember pillanatok alatt hőgutát szenvedhet, ami hozzájárul a hely félelmetes aurájához. Bár a barlang szépsége bámulatos, a körülmények miatt sok látogató számára rettentő élmény lehet. 

9. Château de Brissac, Franciaország

Franciaország egyik leghírhedtebb kastélya az Anjou régióban, Angers közelében található. Az épület gazdag, a 15. századig visszanyúló múlttal rendelkezik, akkor került a Brissac család birtokába.

A Château de Brissac legfőbb vonzereje az állítólag benne “élő” kísértetekhez kapcsolódik, különösen a “Zöld Hölgy” szelleméhez, aki Charlotte de Brissac, a kastély egykori lakója volt. Legendák szerint a férje megölte őt és szeretőjét, és azóta a hölgy szelleme kísért a kastély falai között.

Fotó: DeAgostini/Getty Images

Fotó: DeAgostini/Getty Images

10. A Babák szigete, Mexikó

A Babák szigete (Isla de las Muñecas) Mexikóváros közelében, a Xochimilco-csatornák területén található, és az egyik legkülönösebb és legfélelmetesebb helyek közé tartozik a világon. A sziget története egy férfihoz, Julián Santana Barrerához kötődik, aki az 1950-es években költözött ide. Egy nap a csatornánál megtalálta egy elhunyt kislány holttestét, majd nem sokkal később egy babát sodort partra a víz. Santana úgy érezte, hogy a baba a lány szelleméhez tartozott, és hogy megnyugtassa a lelket, felfüggesztette a babát a fákra.

6 fotó megtekintése

Az évek során a férfi egyre több babát gyűjtött és helyezett el a szigeten, hogy védje magát a kislány szellemétől, de a babák mára hátborzongató látvánnyá váltak. A látogatók azt állítják, hogy a játékbabák tekintetükkel követik őket, és időnként megmozdulnak. Bár a férfi 2001-ben meghalt, sokan úgy vélik, hogy szelleme máig a szigeten kísért. A Babák szigete ma népszerű turisztikai látványosság, ahol a babák torz arcai és üres tekintetei egészen baljós atmoszférát teremtenek.

Ezek a helyek nemcsak a múlt emlékeit őrzik, hanem emberi félelmeket, legendákat, hiedelmeket és természetfelettinek titulált dolgokat is. Tökéletes úti célok lehetnek egy kiránduláshoz, ha az ember kedveli a cseppet sem hétköznapi, horrorisztikus történeteket.

Kép(ek) forrása: Getty Images