
Ősszel és télen mindenki tapasztalhatja, hogy szárazabb a keze, a bőre. Ám nemcsak a bőr száradhat ki, hanem szemünk is. A szemszárazság – bár egész évben előfordulhat – még kellemetlenebb problémává válhat a téli és őszi hónapokban. Amikor a hőmérséklet csökken és a nappalok rövidebbek, sokan tapasztalják a kellemetlen tüneteket, például égő-szúró érzést, viszketést, fényérzékenységet, sőt, könnyezést is.
Ez a jelenség nemcsak a hideg levegő és a fűtött belső terek közötti kontrasztnak köszönhető, hanem többek között annak is, hogy ilyenkor általában kevesebb időt töltünk a szabadban. Többet nézünk képernyőket, illetve télen kevésbé vagyunk szomjasak, kevesebb folyadékot fogyasztunk. A fűtött helyiségek száraz levegője jelentősen csökkenti a könnyfilm stabilitását, míg kint a szeles, hideg időjárás felgyorsítja a könny párolgását a szemfelszínről. Még a téli napsütés is problémát okozhat: a hóról visszaverődő erős fény is irritálhatja a szemet.
A szemszárazság elleni védekezés különös jelentőséggel bír az őszi-téli időszakban. Hoztunk is hét tippet a probléma megelőzésére.
A párásító segít fenntartani a szem felszínén a megfelelő nedvességet, így megelőzi a kiszáradást. Otthon és az irodában is hasznos lehet, különösen száraz levegőjű környezetben. Fontos rendszeresen tisztítani a készüléket, hogy elkerüljük a baktériumok és a penész felhalmozódását.
Az amerikai Healthline szerint 20 percenként érdemes 20 másodpercig egy 20 láb, azaz körülbelül 6 méterre lévő tárgyra nézni. Ez segít a szemizmok pihentetésében, így csökkenthető a monitorhasználat okozta fáradtság és szemszárazság. Ezzel megelőzhetjük a szem folyamatos megerőltetését.
A szem számára fontos vitaminok találhatóak például a sötét leveles zöldségekben (spenót, kelkáposzta) és a sárgarépában, amelyek A-vitaminban gazdagok, és javíthatják látás élességét – derül ki a Verywell Health cikkéből. A megfelelő szemvédelmi előnyök érdekében ajánlott ezeket a zöldségeket egészséges zsírokkal, például olívaolajjal fogyasztani, mivel ez javítja az A-vitamin és lutein felszívódását is.
Szemszárazságra fejlesztett termékekkel megelőzhető a kellemetlen tünetek kialakulása. Ezek a készítmények pótolják a hiányzó nedvességet, és nyugtatják a szemet. Érdemes preventíven is alkalmazni őket, különösen fűtött vagy klimatizált helyiségekben.
Az UV-sugárzás még borús időben vagy havas környezetben is károsíthatja a szemet. A megfelelő védelmet nyújtó szemüvegek segítenek megóvni a szem egészségét, és csökkentik a szemirritáció esélyét erős fény esetén.
Az American Academy Of Ophthalmology az Omega-3 zsírsavak fogyasztását javasolja. A halak, diófélék és magvak – amelyek Omega-3-at tartalmaznak – elősegítik a szem nedvességtartásának megőrzését, és segítenek a szemszárazság csökkentésében.
A kontaktlencsék túl hosszú idejű viselése fokozza a szemszárazságot és irritációt. Amennyiben lehetőség van rá, felváltva használjunk szemüveget és kontaktlencsét. Legyen egy megfelelő dioptriájú szemüvegünk olyan esetekre, amikor nem használhatunk kontaktlencsét, például szemfelszíni sérülés, váladékozó, vörös szem, sérült vagy szakadt kontaktlencse, vírusos megbetegedések, antibiotikumos kúra. A megfelelő tisztítás és ápolás szintén elengedhetetlen a lencsék használata során.
A fenti gyakorlati tanácsok alkalmazásával jelentősen enyhíthetjük a szemszárazság kellemetlen tüneteit és hatékonyan megóvhatjuk szemünk egészségét a hidegebb hónapokban.