Life FIRSTCLASS 2024. 12. 06.

Itt vannak a magyarok kedvenc karácsonyi ételei

Bár többé-kevésbé nyitottak vagyunk az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodunk a hagyományos, itthon jól megszokott karácsonyi étkekhez.

Tízből kilenc magyar számára nincs karácsonyi menü hagyományos fogások nélkül, de többé-kevésbé nyitottak vagyunk az újdonságokra is, és csak minden ötödik honfitársunk ragaszkodik kizárólag a megszokott ételekhez – egyebek közt ez derül ki a Rama legfrissebb országos kutatásából.

A hagyományos karácsonyi főételek között a legnépszerűbbnek a töltött káposzta bizonyult: a válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy e a fogás nem hiányozhat az ünnepi menüből.

A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat. A nők jobban ragaszkodnak a káposzta- és rántotthúsvonalhoz, mint a férfiak, miközben az utóbbiak körében az átlagosnál népszerűbb fogásnak számít a rántott hal és a burgonyasaláta.

Ami a desszerteket illeti, vitathatatlan győzelmet arattak a bejglik.

A megkérdezettek felénél a hagyományos karácsonyi ételsor kötelező eleme a mákkal készülő változat, melyet szorosan követ a diós.

Itt vannak a magyarok kedvenc karácsonyi ételei

A zserbóról és a mézeskalácsról a megkérdezettek harmada nem tudna lemondani az ünnepek során. Érdekesség, hogy a mákos bejgli a nők és a 60 év felettiek körében számít az átlagosnál népszerűbbnek, míg a mézeskalács főként a 30 alatti fiatalok körében hódít.

A kutatás során arra is kíváncsiak voltak, hogy az egyes ételtípusokhoz milyen zsiradékot szoktak használni a hazai fogyasztók. Ha édes vagy sós süteményekről van szó, toronymagasan a margarin a legkedveltebb. A sütikhez a válaszadók több mint fele választja ezt az összetevőt, míg az ünnepi szendvicsekhez, hidegkonyhai fogásokhoz a harmaduk, a főételekhez viszont leginkább olajat használnak.

A férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában. Ezzel párhuzamosan a többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen, az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt.

A kutatás során a Rama arra is rákérdezett, hogy egy főre számítva mennyiből hozható ki az ünnepi menü. A legtöbben, vagyis a válaszadók fele 2000-5000 forint közötti összeggel kalkulál, de nem sokkal kisebb azok tábora sem, akik ennél magasabb értékkel számolnak. Ez az összeg a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de a többségük csak visszafogott költségemelkedést érez.