Life Fehér Patrik 2024. 12. 11.

Újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot

December 10-én megjelent a Michelin Guide legújabb magyar kiadása. Nőtt a csillagos magyar éttermek száma, és ajánlott helyből is több van, mint korábban.

Míg tavaly már szeptember közepén kiderült, idén egészen decemberig kellett arra várnia a hazai gourmet-rajongóknak, hogy megtudják, mely éttermek őrizték meg, esetleg melyek kaptak Michelin-csillagot. A Michelin Guide 2024-es magyar kiadása 78 éttermet ajánl, 34-et Budapestről, 44-et pedig vidékről.

Örömhír, hogy a két-két csillaggal rendelkező tatai Platán Gourmet, valamint a budapesti Stand megőrizte helyét erre az évre is, azaz nem változott semmi rossz irányba az öt fő szempont közül:

  • az összetevők minősége,
  • az ízek harmóniája,
  • a technikai kivitelezés,
  • a séf személyiségének megjelenése az ételekben,
  • valamint a minőségi konzisztencia mind a menüben, mind az idő előrehaladtával.

Az egycsillagosok tábora új étteremmel bővült: az őriszentpéteri Pajta nevével már korábban is lehetett találkozni a Guide-ban, azonban idén a kiérdemelte a legfontosabb elismerést is. A hazai egycsillagos tábor ezzel hét étteremből áll. Megtartotta egy Michelin-csillagát az esztergomi 42, valamint a Salt, a Costes, a Borkonyha, a Babel, a Rumour és az Essencia – ezek mind Budapesten találhatóak.

Kép: Horpáczi Dávid/SALT

Kép: Horpáczi Dávid/SALT

A Michelin zöld csillagot is oszt a fenntarthatóságért. Ezt a zebegényi Natura Hill újonnan érdemelte ki, a Michelin-csillagos helyek közül egyedül a Saltnak van ilyen elismerése is.

A 78 ajánlott étterem közül 57 egyfajta kiemelést is kapott. A main selection részben tíz új hellyel is lehet találkozni:

  • Alelí, Budapest
  • Bilanx, Budapest
  • Cut & Barrel, Budapest
  • Füge, Biatorbágy
  • KOLLÁZS, Budapest
  • SHO TIHANY, Tihany
  • Szaletly, Budapest
  • Teyföl, Szentendre
  • VIRTU, Budapest
  • Zazie Bistro, Budapest.
Kép: Alelí

Kép: Alelí

A fenti listára az Alelí például nem is kerülhetett volna fel korábban, hiszen idén nyitott. A bemutatkozáson ott is voltunk, beszámolónk egy, a Michelin Guide által is észrevett étteremről itt olvasható:

Forrás: Michelin Guide
Kép(ek) forrása: Horpáczi Dávid/SALT