Life FIRSTCLASS 2024. 12. 13.

Meglepő ételeket rendelnek házhoz a magyarok

Az egyik nagy hazai ételrendelési portál most elárulja, hogy melyek azok az ételek, amelyek régiónként a legnépszerűbbek itthon. Mutatjuk, hol mit szeretnek.

Ma már számos ország konyháját ki lehet próbálni pár kattintással, az online ételrendelő portálokon az egzotikusabb ételektől kezdve a házias fogásokig mindent megtalálni. A Foodora most azt nézte meg, hogy az ország melyik részében milyen konyha a legnépszerűbb a beérkezett rendelések alapján.

Szeged rajong az indiai ételért, Debrecenben a mexikói konyha arat

Vannak régiók, melyek a rendelések alapján kifejezetten rajonganak egy-egy másik nemzet specialitásiért. Szegeden például az országos átlag nyolcszorosát rendelik indiai ételekből, míg Debrecenben az országos rendelések ötszörösét adják le mexikóira.

A szusi esetében már kiélezettebb a verseny, népességarányosan Székesfehérvár és Kaposvár fej-fej mellett vezet. Az egzotikusabb ételek mellett továbbra is sokan keresik az olasz specialitásokat, egyértelműen a bolognai a kedvenc, ötször annyi bolognai tésztás rendelést adnak le, mint carbonarát vagy lasagnát.

Vidéken Pécsett a legnépszerűbb ez a fogás, a carbonara spagetti esetében viszont Győr vezet.

Itt keresik a legtöbben a magyaros ételeket

A legtöbben Szegeden keresik a magyaros ízvilágot, viszont népességarányosan Pécsen rendelnek a legtöbben ilyen fogásokból. A kolbászt külön fogásként kínáló vidéki éttermek tekintetében megint dobogós helyen van Szeged. Annak ellenére, hogy ott található a legtöbb ilyen étterem, népességarányosan Győrben rendelik a legtöbb kolbászt.

A rendelési adatok a debreceni és a csabai kolbászok közötti rivalizálásának is véget vetettek. Ebből a csatából a Foodora-felhasználók között egyértelműen Debrecen jött ki győztesen, a vármegyében kétszer annyi kolbászos étterem van. Mindezek ellenére az ország legtöbb kolbászrajongója Pest vármegyében található, onnan majdnem az év minden napján rendeltek egy kolbászos főételt.

Házhoz jön a húsleves

A húsleves és az erőleves népszerűsége továbbra is töretlen és ez a rendelésekben is meglátszik. Győr jár az élen a főváros után, itt ugyanis kiemelkedően magas az ezer főre jutó levesrendelések száma, előfordul, hogy 6-8-szorosa a vármegyei átlagoknak. A második helyezett Szombathely, itt az átlag levesrendelések 3-4 szerese jellemző. Ezzel szemben a főzelékekből és a rántott húsból lényegesen kevesebbet rendelnek.

Nem mindenütt kötelező a hús

A húsmentes ételek az ország több részén is népszerűek. Székesfehérvár és Szeged népességarányosan fej-fej mellett halad, ha vegán ételekről van szó, viszont az abszolút aranyérmes Budapest. A fővárossal ellentétben Szekszárd köszöni, de nem kér a vegetáriánus étrendből. Salátából köretként Győrben és Szombathelyen rendelnek kiemelkedően sokat.

Forrás: foodora
Kép(ek) forrása: Getty Images