Magic Fehér Patrik 2023. 03. 03.

Lenyűgöző és jogsi nélkül is vezethető ez a magyar hajó

Olyan magyar fejlesztésű hajón jártunk, mely összecsomagolva egy teherautó rakterébe is befér, és amit akár egy kisgyerek is simán elvezet.

Február utolsó hétvégéjén tartották a Budapest Boat Show-t, ahol gyakorlatilag egy hétvége erejéig megépült Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője. A kisebb-nagyobb motorcsónakok, vitorlások és hajózási kiegészítők között azonban nem lehetett nem kiszúrni a Portless standját: az ott kiállított hajókon már messziről látszott, hogy nem hétköznapi darabok.

A gárdonyi cég a sup-oknál használt drop stitch technológiát alkalmazta nagyban, és csinálta meg hajóit PVC-ből, megőrizve a nagy oldalfal-szilárdságot. Három különböző úszó platformot készítettek eddig, melyek közül a legnagyobbra, a Catamaran Deluxe-ra fel is mentünk. Nézzétek meg a fedélzeten készített képeket a galériában:

13 fotó megtekintése

A hajó közepén található ládákat leszámítva (szerepükről hamarosan bővebben olvashattok) az egész olyan, mint egy mozgó légvár. Nem csoda, hogy a fiatalok általánosságban nagyon élvezik a katamarán hangulatát, beleértve a tetőt is, ahová szintén fel lehet mászni. Ezen a hajón összesen nyolcan férnek el, legnagyobb terhelhetősége 800 kg.

8 személy szállítására és szórakoztatására alkalmas

A ládákban két, 175 Ah-s akkumulátor található, valamint oda lehet visszacsomagolni a leeresztett hajót. Az egész szett elfér egy teherautó hátuljában, a kisebb, négyszemélyes katamaránok doboza pedig egy kombi csomagterébe is beférnek. Nagyon kompakt tehát a Portless hajója, egyedül az olyan extrák mondhatóak jelentősebb helyigényűnek, mint a fedélzeti hűtő vagy épp a két villanymotor.

Hűtőláda a fedélzeten

Hűtőláda a fedélzeten

A haladásról gondoskodó erőforrások 3-3 kW teljesítményre képesek, a hajó csúcssebessége 13 km/óra. Jogosítvány vagy egyéb vízijártassági okirat, igazolás nem szükséges a 6x3x3 méteres úszó objektum terelgetéséhez, tavaly (és idén is) bárki kibérelheti a Balatonnál ezt, illetve kisebb társait akár egy vízibiciklit. A képen látható hajót tavaly óránként 21 ezer forintért lehetett elvinni, 2 óra minimális bérlési idő mellett. Egy töltéssel 76 km-t képes hivatalosan elmenni a Catamaran Deluxe, de a tetőn lévő 800 W-os napelem jelentős részét visszatölti az elhasznált energiának.

Ez fogja a tetőre vezető lépcsőt, mely sima sup-ként is használható

Ez fogja a tetőre vezető lépcsőt, mely sima sup-ként is használható

Mindezek után felmerül, hogy vajon mennyire strapabíró az eszköz? Tény, hogy sup-kidurranásról nemigen hall az ember, de ez mégis más tészta – legalábbis ránézésre ezt gondolnánk. A helyszínen lévő szakértők azonban megerősítettek minket, hogy eddig nem volt gond egy hajójukkal sem, az illesztések sem mondtak még csütörtököt. Ha mégis valami történne, a gyártó két év garanciát vállal termékeire.

Bírják az illesztések, eddig még nem találkoztak panasszal

Bírják az illesztések, eddig még nem találkoztak panasszal

A csúcskivitelű Portless Catamaran Deluxe ára nettó 16,127 millió forint – ennyi pénzért akár még a kiállítás kedvéért idehozott pofás felfújható kanapé is belekerül, ha az ügyfélnek arra van igénye. Ezen felül LED-csíkokkal, függönnyel és számos aprósággal személyre szabható még a hajó, de ezek a végső vételárat már nem befolyásolják olyan nagymértékben, mint a dupla motor, vagy az aksi kapacitása. Ugyanez a hajó megvehető egy motorral, negyedakkora akkumulátorral 10,6 millió forintért is.