Magic Fehér Patrik 2023. 05. 16.

A trónnal együtt ennyi pénzt örökölt III. Károly

III. Károly megkoronázása kapcsán több számítás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, mennyire gazdag is az új uralkodó. A király vagyona mesés, ám meg sem közelíti a leggazdagabbak neve mellett álló összegeket.

Május 6-án hivatalosan is trónra lépett III. Károly angol király. A koronázás, illetve az azt övező felhajtás során felmerült, hogy mekkora vagyon felett rendelkezik pontosan az uralkodó, akinek ellátására a brit adófizetők éves szinten fontmilliókat költenek.

Károly pénztárcájába a Sunday Times és a The Guardian is megpróbált belenézni. A feladat nem egyszerű, tekintettel arra, hogy rengeteg ingóság és ingatlan tulajdoni viszonya tisztázatlan, és kérdéses, hogy azok a monarchiához, vagy Károly személyéhez tartoznak-e. Mindenesetre két, egymástól jelentősen eltérő becsléssel csak előrukkoltak: a Sunday Times számítása kb. 600 millió fontra (255 milliárd forintra) taksálja Károly vagyonát, míg a The Guardian elemzésének végén 1,815 milliárd fontos (772 milliárd forintos) összeg szerepel.

Fontos leszögezni, hogy ezek becslések, melyekben lehetnek tévedések pozitív és negatív irányba is. A Guardian megpróbálta a lehetetlent, és az ügyben megkereste a Buckingham-palotát is, ahonnan annyival reagáltak, hogy nem kommentálják a pénzügyeket, emellett pedig “a spekuláció, a becslés és a pontatlanság nagyon kreatív keverékének” titulálták a lap elemzését.

III. Károly és Kamilla királyné aranyhintójukon. Kép: P van Katwijk/Getty Images

III. Károly és Kamilla királyné aranyhintójukon. Kép: P van Katwijk/Getty Images

Akármennyire is titkolja III. Károly és a brit királyi család a pontos vagyonát, az biztos, hogy nem ők birodalmuk leggazdagabb emberei. Az új király vagyona például aprópénznek tűnik, ha a leggazdagabb brit, James Ratcliffe vagyonával vetjük össze: a Forbes legutóbbi gyűjtése szerint a világ 67. leggazdagabb embere 22,9 milliárd dollár (7780 milliárd forint) felett rendelkezhet, azaz tízszer vagyonosabbnak mondhatja magát az uralkodónál.

A pénzügyi szaklap információit a Guardian számításaival összevetve megállapítható, hogy III. Károlynál 29 üzletember, illetve család is gazdagabb hazájában – szerénykednie azonban így sem kell.

Forrás: Forbes, Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Pool/Samir Hussein/WireImage/Getty Images