Magic Erdős Norbert 2023. 05. 18.

Rejtélyes, ismétlődő hangokat rögzítettek a Föld légkörében

Az egészben az a legfélelmetesebb, hogy ezek a hangok nem vezethetők vissza semmilyen, az emberiség által ismert forráshoz.

Tudtad, hogy az elmúlt hét évben ötven darab, mikrofonnal felszerelt ballont küldtek fel a kutatók a sztratoszférába, hogy légköri hangokat figyeljenek meg? Ezeket a ballonok 20 kilométeres magasságban dolgoznak, és olyan alacsony frekvenciájú hangokat rögzítettek, amelyre eddig nincs magyarázat.

“Amikor évekkel ezelőtt elkezdtük a léggömbök röptetését, nem igazán tudtuk, hogy mit fogunk hallani” – mondja Daniel Bowman, az új-mexikói Sandia Nemzeti Laboratórium munkatársa.

A projekten dolgozó kutatók már megtanulták elkülöníteni a robbanásokból, meteorbecsapódásokból, repülőgépekből, zivatarokból és városokból származó hangokat. De gyakorlatilag minden alkalommal, amikor felküldik a léggömböket, olyan hangokat találnak, amelyeket nem tudnak azonosítani. Bowman és kollégái 20 kilométeres magasságban lebegő, napenergiával működő ballonok segítségével mértek olyan alacsony frekvenciájú hangokat, amelyek az emberi fül számára nem hallhatók.

Az évek során gyűjtött adatokból kiderült, hogy a sztratoszféra egészen másképp hangzik, mint a Föld felszíne. A földön az infrahang-érzékelők olyan jeleket rögzítenek, amelyeket a lefelé tartó szelek eltérítettek, a léggömbök azonban az ilyen légáramlatok felett lebegtek. Bowman szerint azonban sok, a sztratoszférából érkező hangjelnek nem volt nyilvánvaló eredete. Munkáját az Amerikai Akusztikai Társaság (Acoustical Society of America) május 11-i ülésén mutatta be az Illinois állambeli Chicagóban.

Sztratoszféra

A sztratoszféra a Föld légkörének azon rétege, amelyben a magasabb hőmérsékletű légrétegek fentebb, az alacsonyabb hőmérsékletűek pedig lentebb helyezkednek el. Ezzel ellentétben a troposzférában, amely a Föld felszínéhez közelebb található, a hőmérséklet csökken a magassággal. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa pedig 50 kilométeres magasságban van, a sarkköröknél azonban 8 kilométeres magasságban kezdődik. Az utasszállító repülőgépek általában 10 kilométer magasan, a sztratoszféra alsó határa közelében közlekednek a mérsékelt égövön, így elkerülhetik a troposzférából érkező légáramlatok által kiváltott légköri turbulenciát. A repülés utazási szakaszában gyakran az alulról, a troposzférából érkező erős léglökések okoznak turbulenciát.

Ezek a rejtélyes jelek olyan légköri turbulenciákhoz kapcsolódhatnak, amelyeket eddig még soha nem rögzítettek, de a sztratoszférában lévő infrahangokat eddig csak ritkán vizsgálták, így nehéz megalapozott találgatásokat tenni, mondja Bowman.

Elmondása szerint az egyik első ilyen jellegű ballonos vizsgálat az amerikai hadsereg légierejének Mogul-projekt kódnevű kísérlete volt, amely a Szovjetunióban az 1940-es években végrehajtott nukleáris fegyverkísérletek infrahangjeleit próbálta felderíteni. A Mogul-projekt egyik léggömbje az új-mexikói Roswellben lezuhant, ez leplezte le a szigorúan titkos programot. A ballon céljának eltitkolása ufó-összeesküvéseket váltott ki, és az ezt követő, az 1960-as években befejeződő ballonrepülések adatainak nagy részét titokban tartották.

Bowman együttműködik a NASA-val is, hogy hasonló ballonokat juttassanak egy még kevésbé feltérképezett helyre, a Vénusz felhőire. A lényeg, hogy a Vénusz felszíne felett infrahangokat rögzítsenek, ami segíthet a bolygó szeizmikus tevékenységének kutatásában.

Forrás: newscientist.com
Kép(ek) forrása: Getty Images