Magic Kováts Olivér 2023. 07. 19.

Különös tárgyat talált az elveszett drágaságokra specializálódott búvár

A búvárnak több mint 13 méter mélyre kellett merülnie, hogy megtaláljon egy több mint 3 millió forintot érő jegygyűrűt.

Még a rossz látási viszonyok sem akadályozták meg abban Michael Pelleyt, hogy a kaliforniai Bass Lake mélyén egy jegygyűrű nyomára bukkanjon. A férfi ugyanis búvárként elveszett tárgyak felkutatására specializálódott, és azokat visszaszolgáltatja jogos tulajdonosainak – többnyire önkéntes alapon, hogy segítsen az embereken, de időnként előfordul, hogy kap némi ellentételezést a munkájáért.

Jelen esetben egy helyi nő problémáját oldotta meg, aki a jegygyűrűjét akkor veszítette el, amikor a családjával úszott a Yosemite Nemzeti Parkhoz közel eső tóban. Az ékszerű ráadásul roppant értékes: 9500 dollárba, átszámítva közel 3,2 millió forintba került – írja a Robb Report.

Pelley meg is örökítette a keresést, amiről a videót a YouTube-csatornáján tette közzé. Elmagyarázta a felvétel kapcsán, hogy amint elérte a tó fenekét, rájött arra, nehéz dolga lesz a kereséssel, pedig a férfi víz alatti fémdetektort és zseblámpát is használt. „Az iszap azonnal elhomályosított mindent, szinte nulla volt a látótávolság” – tette hozzá. Végül még a kesztyűjét is le kellett vennie a kereséshez, hogy a 45 lábnyi, azaz 13,71 méternyi mélységben is ki tudja tapogatni a gyűrűt.

Több botot és dobozt is kihúztam az iszapból, mire kihúztam azt is, amiről azt hittem, hogy egy másik palack teteje vagy nyitófül, de ekkor egy óriási gyémántot pillantottam meg. Ez volt a jegygyűrű

– emlékezett vissza rá Pelley, hogyan találta meg az ékszert, amire egyébként csekély esélyt látott.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Otto Ferdinand/Getty Images