Magic Fehér Patrik 2024. 02. 07.

Egyetlen síparadicsom kínál ilyen extrém élményt a világon

Három aktív tevékenységet kombinál egy attrakcióban egy franciaországi síterep. Még nézni is meredek a mutatványt, amit bárki kipróbálhat, egészen baráti áron.

Tignes neve nem mond sokat a világ többségének, azonban ha hozzátesszük, hogy közvetlenül Val-d’Isère mellett fekszik, már lehet ötletünk, merre gondolkodjuk. A francia-olasz határon fekvő síterep épp olyan, amilyennek elképzel az ember egy alpesi síparadicsomot. Az élet itt a turizmusról szól: nyáron sem áll meg a világ, de télen lehet igazán jó itt, 2100 méteres magasságban lenni.

A síelés mellett egyedül itt lehet kipróbálni egy olyan különlegességet, amelyhez duplán felkötött gatya és jó adrenalintűrés szükséges. Ez a Bun J Ride, mely három dolog összeolvasztásából keletkezett. Kezdésként kötélvégre kötik a síelőt, akinek el kell indulnia egy meredek ugratón. Ezt követően jön a repülés szakasza, és természetesen a szabadesésé, ugyanis a 30 méter hosszú gyorsulási szakasz végét követően 40 méteres mélység tátong a sílécek alatt.

A gravitáció kíméletlenül elkezd hatni, viszont a becsapódástól a bungee jumpinghoz is használt rugalmas kötelek mentik meg az embert. Pár méterrel a föld felett megáll a síelő (vagy épp a snowboardozó), de egyből el is indul felfelé, ahogy azt az ugrásokból bárki ismerheti.

Mindeközben a kötél az előrefelé tartó lendületet is fékezi, hiszen az egészen eddig megmarad, ugyanis a kötelek drótvezetékeken csúsznak előre a síelővel együtt. Így gyakorlatilag a síugrás, a bungee jumping és egy kalandparkos drótkötélpálya hármasa elegyedik egy élményben, az alábbiakban látható módon:

Az extrém élményt szinte bárki kipróbálhatja, mindössze három feltételnek kell megfelelni: legalább 13 éves életkor, legalább 40 kilós testtömeg, és 75 euró (29 ezer forint) a pénztárcában vagy a bankkártyán – ennyi a kaland ára.