Magic Fehér Patrik 2024. 02. 14.

Aktív vulkánban sül a pizza ennél a pizzériánál

Ezer fokon izzik és elzárhatatlan a Pizza Pacaya kemencéje, ám csak azok ehetnek itt, akik időben szólnak, és vállalják az ételig vezető izzasztó túrát.

Nemrég egy magyar apropó kapcsán számoltunk be nektek egy friss gasztrolistáról: egy budapesti étterem is felkerült az 50 hely, ahol halálod előtt enned vagy innod kell nevű friss rangsorra, melyet az Atlas Obscura állított össze.

A lista tele van érdekesebbnél érdekesebb helyekkel, azonban ha nekem kellene favoritot választanom a különlegességek közül, akkor a Pizza Pacayára voksolnék. Neve alapján egy egyszerű pizzázónak tűnhet a hely, azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk: ez ugyanis egy aktív vulkán Guatemalában, ahol szervezett keretek között pizzát is sütnek.

A vulkán, melynek csúcsa 2400 méter felett található, 1965 óta aktív. Lassú folyású lávafolyói kevésbé veszélyesek, mint más vulkánok, így igazi turistalátványosság lett a hely. Erre ment rá a 2019-ben nyílt Pacaya is, ahol elsőként sütöttek így pizzát a világon.

Aktív vulkán süti a pizzát ennél a pizzériánál

Alapítója egy Mario David García Mansilla nevű séf és könyvelő, akit 2010-ben fogott meg a vulkán – átvitt értelemben és szó szerint egyaránt. Akkor egy hevesebb kitörés miatt jelentős mennyiségű izzó kőzetet és hamut lövellt magából a hegy, melynek köszönhetően egy napra le is állt a légi forgalom a környéken. Ahelyett, hogy elmenekült volna, García Mansilla úgy döntött, a hegy közelében marad.

Kíváncsisága a vulkán kráterének közelébe vitte, ahol idegenvezetőket látott, amint a megkeményedett, de még mindig forró láva fölött mályvacukrot sütögetnek a turistákkal. Elhatározta, hogy ő nem áll meg az édességnél, és ráfeküdt a pizzasütésre. Évekig pitéket készített, de elsősorban csak barátainak és önmagának. Receptjét finomította, mielőtt megnyílt a Pizza Pacaya.

A férfi egy-egy műszakra 120 kilónál is több alapanyagot is simán felvisz magával a hegyre, melyekből aztán 14 perc alatt, az 1000 Celsius-fokos lávafolyam mellett a pizzák készre sülnek. Csak úgy nem lehet betérni egy songokura: minden esetben kötelező a foglalás, már csak azért is, mert a hegy nemzeti park, és csak hivatásos kísérővel látogatható. A Pacaya a legközelebbi buszmegállótól is 90 percnyi túrára van, így garantált, hogy a kirándulók megéheznek, mire az étteremhez érnek.

Forrás: Atlas Obscura
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images