Magic Fehér Patrik 2024. 03. 28.

A legkékebb vízben fürdenél? Ide utazz a nyáron!

Tudományos módszerekkel állapították meg, hol a legkékebb a víz a világ legnépszerűbb tengerparti strandjai közül. A győztes nincs messze tőlünk, de eddig nemigen kapták fel az utazók.

A tengerparti utazások egyik legjobb élménye az, amikor először meglátjuk az út során a kékséget – üljünk akár repülőn, akár autóban. Ha a víz gyönyörű kék színekben pompázik, nagy baj már nem lehet. Kék és kék között is van viszont különbség: aki azt gondolja, hogy mindenhol egyforma színű a víz, az téved.

A CV Villas nevű villaközvetítéssel foglalkozó cég bele is ásta magát a témába, és kiderítette, hol a legkékebb a tenger vize. Először is fogták a világ legnépszerűbb és legszebb strandjait, majd a Google Térkép felvételeinek nyers, szerkesztetlen változatait elemezték a különböző helyekről. A keresés során azt nézték, hol hasonlít a víz színe hivatalosan legkékebb kéknek tekintett YInMn Blue színre.

Az elemzés alapján az első helyen egy albán partszakasz, a Pasqyra-part (tükörpart) lett. Ez látható a nyitóképen, illetve az alábbi fotón is, egy, a strand feletti hegyekben fekvő bunkerrel. El kell ismerni, tényleg szép a víz színe.

A legkékebb vízben fürdenél? Ide utazz a nyáron!

A lista élén túlnyomó többségben európai strandok találhatóak: az első tízből tíz, az első 30-ból 26 helyszín az öreg kontinensen található. Görögország kiemelkedik az országok közül: a top 10-be is ők adnak öt strandot, a top 30-ba pedig hetet.

A legkékebb vízű strandok listája

  1. Pasqyra-part (tükörpart), Albánia
  2. Paralia Mpouka, Görögország
  3. Kassiopi, Görögország
  4. Plage de la Vernette, Franciaország
  5. Kaputas, Törökország
  6. Voulisma, Görögország
  7. Foki, Görögország
  8. Praia do Carvalho, Portugália
  9. Omprogialos, Görögország
  10. Los Lances, Spanyolország
Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images