Magic FIRSTCLASS 2024. 05. 09.

20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, így ünnepeljük

Húsz évvel ezelőtt csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz, az idei kerek jubileumot május 12-én az Európa-napi fesztivállal ünnepeljük.

Családi programokkal, futóversennyel és koncertekkel ünnepelhetjük a budapesti Szabadság téren az Európai Unióhoz csatlakozás 20. jubileumát. A civil sátrakban egész nap kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat, este pedig a Carson Coma Akusztik és Szabó Balázs Bandája koncertezik. 

A programok már délelőtt elkezdődnek. A 20 év tiszteletére rendezett 20 kilométeres futóverseny résztvevői közös bemelegítés után indulnak útnak. A verseny útvonala 20 sikeres uniós fejlesztést mutat be a 19 vármegyéből és Budapestről. Az immár hagyományosnak számító sportesemény annyira népszerű, hogy szinte azonnal betelt a nevezés. Civilek mellett a futók között rajthoz állnak hivatásos sportolók, ismert emberek is, többek között Ujvári Izabella válogatott footgolfjátékos, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, Gajdos Tamás televíziós műsorvezető és Nyári Diána színésznő.

 

Dr. Kiss Gergelynek a második, Storcz Botondnak pedig a harmadik olimpiai aranyérmet akasztották a nyakába Athénban a 2004-es nyári olimpián, hetekkel azután, hogy Magyarország teljes jogú tagja lett az Európai Uniónak. Így mindkettejüknek különösen emlékezetes a csatlakozás éve, akárcsak az a hangulatos útvonal, amelyen a „20 év – 20 km” – EU-s futást teljesíteni kell, hiszen a két sportember már nem először vesz részt a megmérettetésen.

A futóverseny rajtját követően a gyerekprogramoké lesz a színpad, ahol Bognár Szilvia koncertje után a Majorka színház lép fel, őket követi délután a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar.

Az Európa-nap hivatalos megnyitójára 12.30-kor kerül sor a nagyszínpadon, a köszöntők után pedig rögtön a futás eredményhirdetése következik. Majd átveszi a terepet a zene, 14 órától először a Lázár Tesók, utánuk a Carson Coma Akusztik, majd Szabó Balázs Bandája ad ingyenes koncertet.

 

Az Európai Unió gazdasági és politikai egyesülés, melyet 27 európai ország alkot. A regionális integráció iránt elkötelezett szervezet 1993. november 1-jével jött létre az 1992. február 7-én aláírt maastrichti szerződéssel az Európai Gazdasági Közösség 12 tagországából. A csaknem 450 milliós népességű unió a világ nominális GDP-jének mintegy 30%-át állítja elő.

Forrás: Wikipedia

Forrás: Wikipedia