2018-ban Dani García, a marbellai születésű séf elérte, amit el lehet érni ebben a szakmában: étterme, a Dani García Restaurante elnyerte a három Michelin-csillagot. Ezt követően nem feltétlen úgy élvezte a sikert, ahogy talán a legtöbben tették volna, hanem a következő lépésen kezdett gondolkodni.
Úgy döntött, konyhaművészetét szeretné az egész világhoz eljuttatni, ezért létrehozta a Grupo Dani Garcíát. Az új missziójára fókuszáló andalúz férfi úgy érezte, nem lenne őszinte, ha étterem úgy üzemelne, hogy a séf nincs jelen,
ezzel a váratlan döntésével világhírnevet szerezve.
Csoportjába ma 12 különböző márka tartozik, melyek eltérnek egymástól, mégis van bennük közös. Ez a séf kulináris víziója, egyfajta ars poeticája: megmutatni, hogyan lehet egy világrész konyháját a helyi gasztronómiai viszonyok között alkalmazni.
A legjobb minőségű olasz és magyar alapanyagokból dolgoznak
A séf ezt alapvetően az andalúz konyhával kezdte, de a csoportjába tartozó Alelí az olasz ízek otthona. Marbella után Budapesten, a Dorothea Hotelben nyílt meg a második ilyen étterem, ahol García inspirációja és receptjei nyomán elevenedik meg a mediterrán konyha varázsa. A családias légkört áthatja a dolce vita-érzés, az étterem étlapja pedig utazásra invitálja a vendégeket, akik azon keresztül átélhetik Piemont, Lombardia, Lazio, Campania vagy Szicília különböző vidékeinek hangulatát.
Az olasz osteriák hangulatát idézi a beltér, mintha egy lugas alatt ülnénk
Az étterem célja, hogy mindenki kötetlenül élvezhesse a mediterrán konyha klasszikus fogásait, amelyeket az Olaszországból érkezők mellett a legkiválóbb magyar alapanyagokból készítenek. Mindezt személyesen is átélhettük a nyitás napján, május 15-én.
Galériánkat megnyitva részletesen is megnézheted, mi minden kerül a tányérokra az Alelí Budapestben, milyen az olasz-magyar lángos, mire való a jégből készült tál, és az is kiderül, mit jelent az étterem neve!
25 fotó megtekintése
Mit jelent az Alelí? Giorgio Cavicchiolo head chef elmondta, ez egy virág neve, de a jelentését nem tudta
Fotó megosztása:
Némi internetes kutatás után kijelenthetjük, hogy az alhelí - ebből jött az étterem neve - sárgaviolát jelent spanyolul. A motívum a tányéron és a falakon is megjelenik
Fotó megosztása:
Olasz étteremről van szó, így elmaradhatatlan előétel a focaccia olívaolajjal
Fotó megosztása:
Egyenesen szülőhelyéről, az olasz Puglia tartományból érkezett a burrata, ami olyan, amilyennek lennie kell: kívül kemény, belül vajpuha és krémes. Körülötte már megjelenik paradicsom formájában a magyar vonal: a séfek elmondták, imádják a magyar paradicsomot, nagyon jó alapanyag
Fotó megosztása:
Jellegzetes piemonti előétel a vitello tonnato. A főtt borjúhús és a tonhalmártás kombója csak addig furcsa, amíg meg nem kóstolja az ember, utána eteti magát
Fotó megosztása:
A francia tejfölös, aszalt paradicsomos, sonkás lángosnál keveredtek leginkább az olasz és a magyar konyha elemei. Osztatlan sikere volt
Fotó megosztása:
Még mindig csak az előételeknél tartunk. Az olvasók ne úgy képzeljék el, hogy ezeket a tányérokat egy fő ette, négyen ültük körbe a finomságokat, köztük ezt a pestós rizottót is
Fotó megosztása:
Naná, hogy volt pizza is, melyet helyben, kemencében sütöttek. Életem eddigi legfinomabb illatú pizzája volt ez, és az íze is vetekedett az eddig általam kóstolt legjobb olasz pizzákéval. Ráadásul a szósz hazai paradicsomból készült
Fotó megosztása:
Annyira jól fogyott a mangalica tokaszalonnájával tuningolt carbonara, hogy kétszer is hoztak belőle
Fotó megosztása:
Cavicchiolo javaslatára asztaltársaságunk egy halas és egy húsos főételt kért az étlapról. Nem bántuk meg a puttanescás-cukkinis tonhal választását,...
Fotó megosztása:
...nálam azonban a vörösbormártásos bélszín vitte a prímet. Zellerpürével és libamájjal (hopp, újabb magyar összetevő) tálalták
Fotó megosztása:
A desszertek alfája Olaszországban a tiramisu, nem maradhatott ki
Fotó megosztása:
Már az asztalnál öntötték rá a meleg étcsokit a profiterolra, melynek belsejében hűvös mogyorófagyi bújt meg
Fotó megosztása:
Kettévágva érkeztek a briósok az asztalokhoz, mellettük pisztáciafagyival - szervírozótáljuk tömör jégből készült!
Fotó megosztása:
Készül a desszert
Fotó megosztása:
Dani García és Giorgio Cavicchiolo
Fotó megosztása:
Természetesen kemencében sül a pizza az Alelíben
Fotó megosztása:
A legjobb minőségű olasz és magyar alapanyagokból dolgoznak
Fotó megosztása:
A legjobb minőségű olasz és magyar alapanyagokból dolgoznak
Fotó megosztása:
Az olasz osteriák hangulatát idézi a beltér, mintha egy lugas alatt ülnénk
Fotó megosztása:
Az olasz osteriák hangulatát idézi a beltér, mintha egy lugas alatt ülnénk
Fotó megosztása:
Al(h)elí és Budapest
Fotó megosztása:
A megnyitóra a sztárséf is eljött. „Rendkívül izgatott vagyok, hogy ismét Budapesten lehetek, egy olyan városban, amelyet néhány évvel ezelőtt volt szerencsém felfedezni a Michelin európai útikönyve kapcsán. Akkoriban csak álmodni mertem arról, hogy újra itt járhatok, most pedig már az Alelí megnyitóján ünnepelhetek a csapattal” – fogalmazott García.
Dani García és Giorgio Cavicchiolo
Kivételes alkalom volt, hogy itt járt a spanyol, a mindennapi feladatokat ugyanis nem ő, hanem egy olasz, Giorgio Cavicchiolo felügyeli majd. „Számtalan kulináris kaland és tapasztalat során mindig a kapcsolatteremtés volt számomra a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez az, amit az Alelí és egyben az olasz konyha is megtestesít: szívvel-lélekkel főzni minden egyes vendégünknek, függetlenül attól, hogy kik ők és honnan érkeztek” – mondta tökéletes magyarsággal az Alelí head chef-je, aki nyelvtudását magyar feleségének köszönheti.
Az Alelí Budapest mellett 2024-ben várható a Grupo Dani García első számú láncának mondható, andalúz ízekkel operáló BiBo budapesti egységének nyitása is, szintén a Dorothea Hotel épületében.
Kép(ek) forrása:
BDPST Koncept, Fehér Patrik