Magic Fehér Patrik 2024. 06. 21.

Európai űrjárat indulhat 2025-ben

Ha minden jól megy, 2025 második felében elég lesz csak Spanyolországig menni azoknak az európaiaknak, akik az űrbe vágynak.

Gombamód szaporodnak a világon azok a magáncégek, melyek különböző projektekben embereket juttatnának a világűrbe. Legtöbbjük a viszonylag egyszerűnek mondható ballonos megoldással tervez, ezen a téren talán a legismertebb szereplő a Space Perspective nevű cég.

Nincsenek azonban egyedül: a piac most egy európai szereplővel, az EOS-X Space-szel bővült, mely közleménye alapján eddig csendesen készülgetett saját projektjével, de úgy tűnik, elég jól állnak. Űrkapszulájukon már az utolsó simításokat végzik, a validációs teszteket pedig vadászpilóták segítségével fogják elvégezni a közeljövőben.

Az űrutaztatásban érdekelt szereplők egytől egyig azzal számolnak, hogy rengeteg gazdag kliensük lesz, így abban semmi meglepő nincs, hogy az EOS-X Space útjainak egyik rajthelye Abu-Dzabi lesz. Európai szemszögből azonban még vonzóbb lehet, hogy Sevillából is terveznek indulásokat. Ha minden jól alakul, az első utakra 2025 harmadik negyedévében sor kerülhet.

Az utasok a 150-200 ezer eurós (60-80 millió forintos) jegyért cserébe héliumos ballon segítségével repülhetnek a sztratoszféra határáig, 40 ezer méteres magasságig nyolcadmagukkal, valamint egy pilótával. Az út ötórás lesz, tehát nézelődni bőven lesz ideje mindenkinek, menet közben pedig komfortos ülésekben pihenhetnek meg, valamint képernyőkön tájékozódhatnak pl. arról, hogy épp merre járnak.

A szolgáltatások nem merülnek ki ennyiben: Sevilla közelében a cég egy ultraluxushotelt is épít, ahol a vendégek az utat megelőző napokban például a virtuális valóságban készülhetnek az útra, de elmehetnek olyan repülésekre is, ahol szimulálják a gravitációmentes környezetet.

Tegyük azért hozzá, hogy a ballonos cégek egyike sem juttatja az utasokat a valódi űrbe, sőt még annak határára sem, az ugyanis a kb. 100 km magasságban lévő ún. Kármán-vonal. 35-40 km-es magasságban ugyanakkor már elhanyagolható az atmoszféra sűrűsége, állandó a sötétség, valamint a Föld görbülete is jól látható.

Forrás: EOS-X Space