Magic FIRSTCLASS 2024. 06. 26.

Magyar egyetemista bora is a világ legjobbjai között

Miközben a Debreceni Egyetemen PhD-zik, borokat is készít Szilágyi László - mint a példa mutatja, nem is rosszul.

Best in Show díjat kapott a legrangosabb nemzetközi borversenyen a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar PhD-hallgatója, Szilágyi László borászatának 2019-es Gizella 6 puttonyos aszúja. A neves nemzetközi zsűri 57 ország több mint 18 ezer borát értékelte és választotta ki a legjobb ötvenet, köztük a Gizella Pince édes nedűjét.

A 21. alkalommal megrendezett Decanter World Wine Awards borversenyen 243 nemzetközi borszakértő bírált 33 országból. A több hétig tartó értékelés utolsó fázisában a legkiválóbbnak ítélt, minimum 97 pontot elért, platinaérmes borokat újrakóstolták, és kiemelték a legjobb ötvenet. Idén csupán két édes bor, egy olasz és a Gizella Pince ékessége nyerte el a megtisztelő elismerést.

Szilágyi László (Kép: Gizella Pince)

Szilágyi László (Kép: Gizella Pince)

Szilágyi László nagyszülei még az 1980-as években döntöttek úgy, hogy vesznek egy víkendházat Tokajban, majd egy hektáron elkezdtek szőlőt termeszteni. Unokájuk, miután agrárdiplomát szerzett Debrecenben, átvette a picike pincészetet. A 2005-ös generációváltást követően a nagymamáról elnevezett borászat több lépésben növelte területeit Szilágyi László vezetésével, már 20 hektárról szüretelnek.

“A fő profilunk a prémiumgasztronómia. Borkereskedőkkel, vendéglátóegységekkel vagyunk kapcsolatban, akik számára sokat számít, ha jó eredményeket érünk el rangos viadalokon. Nem árulok el nagy titkot, piaci előnyre lehet szert tenni egy-egy elismeréssel, de egyébként is fontosnak tartjuk, hogy visszacsatolást kapjunk. A Decanter World Wine Awards borverseny roppant kifinomultan működik, neves szakértők bírálnak, akik nem tudják, kié a bor, amit kóstolnak, csak a kategóriákkal vannak tisztában épp azért, hogy a legjobban hozzáértők tudjanak véleményt formálni.”

“A termékpiramisunk csúcsa a tokaji aszú, a 2019-es évjárat különösen jó volt, a csapadék kiváló ritmusban érkezett, remek aszúsodás, tiszta aromatika, ízvilág jellemzi. A versenyen 100-as rendszert alkalmaznak, ebből 97-et értünk el, megjegyzem, ennél egyik bor sem kapott többet, ez volt a plafon. Korábban is értünk már el szép eredményeket, a pince 2019-es évjáratú édes szamorodni bora tavaly érdemelt ki platina minősítést a borversenyek csúcsaként jegyzett megmérettetésen, de eddig ez a csúcs és meggyőződésem, hogy a többi borunkra is jó hatással lesz ez a díj” – osztotta meg a részleteket a borász.

A Decanter World Wine Awards értékelése: kitérnek benne a világos arany színre és a komplex ízvilágra is (Kép: Decanter World Wine Awards)

A Decanter World Wine Awards értékelése: kitérnek benne a világos arany színre és a komplex ízvilágra is (Kép: Decanter World Wine Awards)

A Gizella Pince tulajdonosa a közelmúltban ismét visszaült az iskolapadba a Debreceni Egyetemen, a Gazdaságtudományi Karon PhD-hallgató lett. A borászatok ökonómiai összefüggéseit vizsgálja, a kutatása kapcsolódik a szakmájához, így remekül összeértek a szálak.

Forrás: Debreceni Egyetem
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Gizella Pince