Magic Fehér Patrik 2024. 07. 30.

Meredeken emelkedni fog az ultragazdagok száma

Egyre több elképesztően gazdag ember van a világon, egy jelentésben most azt is kiszámolták, hogy pár év múlva mennyien, és egészen pontosan hol lesznek ők.

Korábban már megismertettünk benneteket az UHNWI fogalmával. Ez az ultra high net worth individual (ultramagas nettó értékű magánszemély) mozaikszava, és arra mondják ezt, akinek a vagyona eléri vagy meghaladja a 30 millió dollárt (10,8 milliárd forintot). Ezt a csoportot egyre több elemzésben kutatják és vizsgálják. Így tett most az Altrata nevű adatelemző cég is, és kiadott egy terjedelmes elemzést a Föld leggazdagabb embereiről.

Talán érdemes azzal kezdeni, hogy mennyien is tartoznak ebbe a vagyonkategóriába. Az elemzés utolsó adatai 2023-asak, ebben az évben pedig világszerte 426 ezren mondhatták el magukról, hogy UHNWI-k. Ez 7,6 százalékkal több embert jelent, mint 2022-ben, összvagyonuk pedig még dollárban is felfoghatatlanul sok, nemhogy forintban: 49 ezermilliárd! Ez az összeg meghaladja a világ két vezető hatalmának, az Egyesült Államok és Kína együttes GDP-jét is.

A legtöbb ultragazdag egyébként Észak-Amerikában él (161 ezer), míg Európában és Ázsiában szinte ugyanannyian vannak (111 ezer, illetve 110 ezer). Ázsiához nem számolták hozzá a Közel-Keletet, az ottani ultragazdagok száma nem éri el a húszezret.

Ami a jövőt illeti, az Altrata készített egy előrejelezést is. Számításaik szerint 2028-ra már 587 ezernél is több UHNWI él majd a Földön – ez jelentős, 38 százalékos növekedés a mai adatokhoz viszonyítva. Elemzésükben azt írják, az egész bolygón számítani lehet a vagyonos emberek számának növekedésére, így pl. Afrikában is, viszont hozzátették, hogy a leggazdagabbak fontos központjai a világ 50 legnagyobb városában találhatóak majd. Kiemelték még India szerepét, ahol a várakozások szerint a legkomolyabb fellendülés várható: Bengaluru, Haidarábád és Delhi városában évente 14-16 százalékkal nőhet a 30 millió dollár vagy afeletti vagyonnal rendelkezők száma.

Forrás: Altrata
Kép(ek) forrása: Getty Images/Yagi Studio