Ha kinn van az ember egy teljes napot a Szigeten, előbb-utóbb biztosan megéhezik. Étvágyunk számos módon csökkenthető a fesztiválon, a lehetőségeknek első körben pénztárcánk mélysége szabhat határt. Ebben a világban merültünk el, minden szintet végigjárva.
Kezdjük az alapoknál, legalábbis ami az árazást illeti. A rutinos fesztiváljárók mindig megjegyzik, hova települ ki az aktuális áruházszponzor helyi egysége, ahol jó eséllyel olcsóbb ételeket is találni. A Szigeten ez az áruház idén is az Aldi, a Hajógyári-sziget északi csúcsában lévő üzlet pedig mindent tartalmaz, amire egy bulizónak szüksége lehet. Ételszempontból a legjobb dolog továbbra is a grillsarok, ahová elvihetjük a frissen megvásárolt pácolt húsokat, kolbászokat, grillsajtokat vagy vegán harapnivalókat, hogy elkészítsék őket. Ezen felül frissen péksüteményekből, édességekből, gyümölcsökből, zöldségekből, de még tejtermékekből is válogathat a vásárló – épp annyiért, mint bármelyik mezei áruházban.
Árszintben a következő lépést a budget foodok jelentik. A 2023-as Szigeten remek ötlet volt a pénztárcabarát étel mint fogalom megteremtése: elvileg minden helynek kellett volna legfeljebb 2500 forintért kínálnia egy olyan fogást, mely megfelel egy főételnek. Az idei évre is megtartották ezt a szabályt: idén 3200 forint a limit, a fogásokat pedig a fesztivál szervezői előre egyeztették a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot.
Első napi tapasztalataink alapján még nem feltétlenül volt meg minden árusnál, mit is adnak olcsóbban, míg más helyek a 3200-at szabadabban értelmezve 3290 forintra lőtték be az árakat. Összességében azonban kijelenthető, hogy korrekt fogásokat kaphat, aki az olcsó büfékaják közt keresgél. A választékban ugyanúgy vannak magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Dominálnak a levesek, ezekből 2-essel kezdődő áron is kapni, de olasz és indonéz tésztaételek, quesadilla, angus marhahúsos burger, sajtos vagy tejfölös lángos is befér még a pénztárcabarát fogások közé. A pizzaszelet és a hot dog hivatalosan szintén ezen árkategóriában tanyázik, ám ezek ár-érték aránya igen gyenge.
A nyitónapon két dolgot kerestünk, amikor körbeszaladtunk a büfékocsik és kajaárusok csoportjain: a szimpatikus, korrektnek tűnő pénztárcabarát ételeket, valamint a Sziget legdrágább fogását. Előbbi gyorsan egyszereplősre csökkent: látva a kapott adagot, az árat, valamint az érdeklődők számát, nemigen volt kérdés, hogy rápróbálunk a Mexicopo quesadillájára.
2600 forintért négy sajttal és sonkával (vagy szalámival) töltött pitaszeletet kaphat az ember, mellé pedig paradicsomot és uborkát. Ránézésre talán nem tűnik vastagnak a quesadilla, viszont simán jól lehet vele lakni. Az általunk kóstolt szalámis verzióban pont a megfelelő szintig olvasztották meg a sajtot, a lédús zöldségek pedig kifejezetten jólestek két pornyelés között. Bátran ajánljuk a helyet, bár ahogy elnéztük, nem kell őket külön ajánlani, maguktól is felfedezték az emberek.
Nem maradhatott ki a Sziget legdrágább fogása sem. 11 490 forintos összeget írtak ki a Burger Bár-hol büfékocsijain a Texas Bill nevű fogás mellé, mondhatjuk, hogy hamburgerkóstolásunk unikum volt a 2024-es Sziget történetében, mivel vásárlásunkig még nem próbált rá senki a már kép alapján is monstre fogásra.
Hamburgerünket ugyan hagymakarika nélkül kaptuk, de egyáltalán nem bántuk. Rendeléskor a kiszolgáló srác figyelmeztetett bennünket, hogy masszív adagra számítsunk, de még ezzel együtt is felülmúlta a várakozásokat az étel.
Gyakorlatilag egy háromfogásos ebédnek vagy vacsorának is beillik az étel az adag mérete alapján, azzal a kitétellel, hogy a három fogás mindegyike főétel. Gyorséttermi társaival szemben nem is lehet egy ekkora ételt egy harapással bekapni, még három részre bontva is küzdelmes feladat volt.
Elsőként a zsemle felső felét, a savanyúságot és a szószt, valamint a hihetetlenül olvadó belsejű camembert-t fogyasztottuk el. Az ízek remekek, nem lehet panasz rájuk, tényleg minden a helyén van. A következő szintnél, mely “mindössze” egy szelet húst, ropogósra sütött bacont és sajtot tartalmazott, már éreztük, hogy kezdünk eltelni. A húsdömpinget enyhítette a steakburgonya, de bántuk, hogy nem hagytunk a csemegeuborkából vagy a camembert-ből erre a szintre.
A gyomornak a harmadik szint végképp beviszi a kegyelemdöfést: itt még egy hús-bacon-sajt kombó jön, de ezúttal némi jégsaláta és lilahagyma, na meg a zsemle alja is kíséri. Ízbéli összhatás szempontjából egyértelműen jobb, hogy együtt fogyasztjuk őket, de nem biztos, hogy ilyenkor még figyel az ember az aromákra, annyira eltelít a hamburger. Végül azért csak elfogyott az ebédidőben kikért rendelés, de az biztos, hogy ezzel éjszakáig húzhatja a fesztiválozó a Szigeten.
Ha kíváncsi vagy, hogy mindezt mivel és milyen áron öblítheted le, kattints ide: