Magic Fehér Patrik 2024. 08. 09.

11 ezres burgerszörny az idei Sziget csúcsfogása

Lehet korrekt áron korrekt módon enni a Szigeten? Mely fogások érik meg igazán a pénzüket? Mi a fesztivál legdrágább étele? Kiderítettük, sőt, meg is kóstoltuk őket!

Ha kinn van az ember egy teljes napot a Szigeten, előbb-utóbb biztosan megéhezik. Étvágyunk számos módon csökkenthető a fesztiválon, a lehetőségeknek első körben pénztárcánk mélysége szabhat határt. Ebben a világban merültünk el, minden szintet végigjárva.

Kezdjük az alapoknál, legalábbis ami az árazást illeti. A rutinos fesztiváljárók mindig megjegyzik, hova települ ki az aktuális áruházszponzor helyi egysége, ahol jó eséllyel olcsóbb ételeket is találni. A Szigeten ez az áruház idén is az Aldi, a Hajógyári-sziget északi csúcsában lévő üzlet pedig mindent tartalmaz, amire egy bulizónak szüksége lehet. Ételszempontból a legjobb dolog továbbra is a grillsarok, ahová elvihetjük a frissen megvásárolt pácolt húsokat, kolbászokat, grillsajtokat vagy vegán harapnivalókat, hogy elkészítsék őket. Ezen felül frissen péksüteményekből, édességekből, gyümölcsökből, zöldségekből, de még tejtermékekből is válogathat a vásárló – épp annyiért, mint bármelyik mezei áruházban.

Mindig sor áll a Sziget-Aldi előtt

Mindig sor áll a Sziget-Aldi előtt

Árszintben a következő lépést a budget foodok jelentik. A 2023-as Szigeten remek ötlet volt a pénztárcabarát étel mint fogalom megteremtése: elvileg minden helynek kellett volna legfeljebb 2500 forintért kínálnia egy olyan fogást, mely megfelel egy főételnek. Az idei évre is megtartották ezt a szabályt: idén 3200 forint a limit, a fogásokat pedig a fesztivál szervezői előre egyeztették a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot.

Vannak olyan helyek is, ahol csak pénztárcabarát ételeket kínálnak, és jól láthatóan hirdetik is ezt

Vannak olyan helyek is, ahol csak pénztárcabarát ételeket kínálnak, és jól láthatóan hirdetik is ezt

Első napi tapasztalataink alapján még nem feltétlenül volt meg minden árusnál, mit is adnak olcsóbban, míg más helyek a 3200-at szabadabban értelmezve 3290 forintra lőtték be az árakat. Összességében azonban kijelenthető, hogy korrekt fogásokat kaphat, aki az olcsó büfékaják közt keresgél. A választékban ugyanúgy vannak magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Dominálnak a levesek, ezekből 2-essel kezdődő áron is kapni, de olasz és indonéz tésztaételek, quesadilla, angus marhahúsos burger, sajtos vagy tejfölös lángos is befér még a pénztárcabarát fogások közé. A pizzaszelet és a hot dog hivatalosan szintén ezen árkategóriában tanyázik, ám ezek ár-érték aránya igen gyenge.

A nyitónapon két dolgot kerestünk, amikor körbeszaladtunk a büfékocsik és kajaárusok csoportjain: a szimpatikus, korrektnek tűnő pénztárcabarát ételeket, valamint a Sziget legdrágább fogását. Előbbi gyorsan egyszereplősre csökkent: látva a kapott adagot, az árat, valamint az érdeklődők számát, nemigen volt kérdés, hogy rápróbálunk a Mexicopo quesadillájára.

2600 forintért négy sajttal és sonkával (vagy szalámival) töltött pitaszeletet kaphat az ember, mellé pedig paradicsomot és uborkát. Ránézésre talán nem tűnik vastagnak a quesadilla, viszont simán jól lehet vele lakni. Az általunk kóstolt szalámis verzióban pont a megfelelő szintig olvasztották meg a sajtot, a lédús zöldségek pedig kifejezetten jólestek két pornyelés között. Bátran ajánljuk a helyet, bár ahogy elnéztük, nem kell őket külön ajánlani, maguktól is felfedezték az emberek.

A Sziget-útlevél segít behatárolni, mekkora is egy adag quesadilla

A Sziget-útlevél segít behatárolni, mekkora is egy adag quesadilla

Nem maradhatott ki a Sziget legdrágább fogása sem. 11 490 forintos összeget írtak ki a Burger Bár-hol büfékocsijain a Texas Bill nevű fogás mellé, mondhatjuk, hogy hamburgerkóstolásunk unikum volt a 2024-es Sziget történetében, mivel vásárlásunkig még nem próbált rá senki a már kép alapján is monstre fogásra.

Képen is durva a Texas Bill, az összetevőlista pedig véget sem akar érni

Képen is durva a Texas Bill, az összetevőlista pedig véget sem akar érni

Hamburgerünket ugyan hagymakarika nélkül kaptuk, de egyáltalán nem bántuk. Rendeléskor a kiszolgáló srác figyelmeztetett bennünket, hogy masszív adagra számítsunk, de még ezzel együtt is felülmúlta a várakozásokat az étel.

Gyakorlatilag egy háromfogásos ebédnek vagy vacsorának is beillik az étel az adag mérete alapján, azzal a kitétellel, hogy a három fogás mindegyike főétel. Gyorséttermi társaival szemben nem is lehet egy ekkora ételt egy harapással bekapni, még három részre bontva is küzdelmes feladat volt.

Az elkészült Texas Bill. Hagymakarikája nem volt a büfékocsinak, helyette egy adag steakburgonyát adtak

Az elkészült Texas Bill. Hagymakarikája nem volt a büfékocsinak, helyette egy adag steakburgonyát adtak

Elsőként a zsemle felső felét, a savanyúságot és a szószt, valamint a hihetetlenül olvadó belsejű camembert-t fogyasztottuk el. Az ízek remekek, nem lehet panasz rájuk, tényleg minden a helyén van. A következő szintnél, mely “mindössze” egy szelet húst, ropogósra sütött bacont és sajtot tartalmazott, már éreztük, hogy kezdünk eltelni. A húsdömpinget enyhítette a steakburgonya, de bántuk, hogy nem hagytunk a csemegeuborkából vagy a camembert-ből erre a szintre.

Mennyei az olvadó sajt látványa - hát még az íze!

Mennyei az olvadó sajt látványa – hát még az íze!

A gyomornak a harmadik szint végképp beviszi a kegyelemdöfést: itt még egy hús-bacon-sajt kombó jön, de ezúttal némi jégsaláta és lilahagyma, na meg a zsemle alja is kíséri. Ízbéli összhatás szempontjából egyértelműen jobb, hogy együtt fogyasztjuk őket, de nem biztos, hogy ilyenkor még figyel az ember az aromákra, annyira eltelít a hamburger. Végül azért csak elfogyott az ebédidőben kikért rendelés, de az biztos, hogy ezzel éjszakáig húzhatja a fesztiválozó a Szigeten.

Ha kíváncsi vagy, hogy mindezt mivel és milyen áron öblítheted le, kattints ide: