Magic Kovács Miklós 2024. 08. 16.

Falazórobot hozhat forradalmat az építőiparba

A 3D nyomtatás forradalmat hozhat az építőiparban, ami szép csendben talán már el is kezdődött, az Egyesült Államokban lassan kész egy teljes városnegyed

Több alkalommal beszámoltunk ilyen technikával Európában prototípusként készült lakóházakról, az Egyesült Államokban azonban már egy lépéssel előrébb járnak. 

Texasban, egy átlagos külvárosi területen high-tech robotok gyártják sorban az eladásra szánt családi házakat, és lassan kész az egész negyed. 2022-ben indult a projekt, idén pedig befejezhetik, amiben oroszlánrészt kapott a házfalakat gyártó ICON Vulcan nevű 3D-nyomtatója – írja a Reuters

Az ICON szerint ez a legnagyobb ilyen technológiával épített lakónegyed, a tapasztalataik pedig kiválóak. Conner Jenkins, a cég vezető projektmenedzsere szerint a technológia kiemelkedő hatékonyságot hoz a piacra. Kevesebb emberrel tudják ugyanazt a feladatot elvégezni, gyorsabb ütemezéssel. 

Egész nap dolgozik a robotkőműves

A nyomtató ugyanúgy működik mint az asztali társai, csak sokkal nagyobb méretben. Egyszerre egy 14,2×4,75 méteres területen tud dolgozni, és az előre betáplált tervek alapján építi meg a betonfalakat. Miután feltöltötték instant betonnal, vízzel, homokkal, adalékanyagokkal, a fúvókáin keresztül az előre meghatározott helyre juttatja a kész betont, egyik réteget a másik után.

Így készül, ilyen lesz a nyomtatott ház – kattints a képre, galéria nyílik!

6 fotó megtekintése

A száz házból álló Wolf Ranch lakónegyed minden házfala így készült, de a munka javát még építőipari brigádok végzik, a nyílászárók beépítése, a tető felhúzása, a kábelezés, vízszerelés, burkolás még emberi feladat. Egyelőre legalábbis. 

A negyed házai a legmagasabb technikai színvonalat képviselik, 140-195 négyzetméter méretben készülnek, nyolcféle elrendezéssel, három-négy szobával, igény szerint akár három fürdőszobával. Mindegyikre kerül napelemes rendszer, valamint okosotthon-rendszerek, wifin keresztül működtethető fűtéssel és zárakkal. A árak 400 000 dollárról indulnak, vagyis a belépő 140 millió forint, eddig a házak negyedét értékesítették. A cég úttörő ezen a téren, már 2018-ban építettek 3D-nyomtatással otthont, céljaik pedig ambiciózusak, a vállalat szeretné eljuttatni gépeit a Holdra: a vállalat az Artemis-program keretében kötött megállapodást a NASA-val.