Magic FIRSTCLASS 2024. 09. 19.

Különleges kütyüt mutatnak meg Szegeden

A világ első programozható zsebszámológépét mutatják be a Kutatók Éjszakáján, azt, amely a hetvenes években még az amerikai űrhajósokat is segítette.

Az érdeklődők a Kutatók Éjszakája keretében szeptember 27-én, 17 órától a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora falai között, a Neumann Társaság múzeumi kiállításán ismerkedhetnek meg az 50 éve piacra dobott HP65-össel és a programozható zsebszámológépek evolúciójával. De jeles magángyűjtők előadásain keresztül képbe kerülhetnek a kézi számítógépek történetével és az okostelefonok fejlődésével is.

A HP65 különlegessége, hogy 1975 júliusában, az amerikai Apollo és a szovjet Szojuz-19 űrhajó összekapcsolódása során ilyen típusú számológépeket vittek magukkal az amerikai űrhajósok a pályakorrekcióhoz szükséges számítások elvégzéséhez, arra az esetre, ha a fedélzeti számítógép meghibásodna.

Ez a meglepően kis méretű, de rendkívül sokoldalú számológép jelentős újításokat hozott: beépített mágneskártya-író/olvasó egységgel is rendelkezett, amivel lehetővé vált a kikapcsoláskor korábban elvesző programok mentése. Emellett a készülék minden billentyűje több eltérő feladatot volt képes ellátni, ezzel a módszerrel a billentyűk számát radikálisan le lehetett csökkenteni.

A HP65-höz programcsomagok jelentek meg a különböző matematikai alkalmazásoktól a játékig – megágyazva ezzel a későbbi zsebszámítógépeknek és kézi okoseszközöknek.

A helyszínen a rendezvény mellett a Neumann Társaság állandó kiállítása, továbbá a MAC40 Apple-kiállítása, megújult Neumann-emlékszobája és a Novotrade-alapító Rényi Gábor tiszteletére avatott emlékvitrin is megtekinthető.

Így lehet programokat tölteni a HP65-re:

 

Forrás: Neumann Társaság
Kép(ek) forrása: Getty Images/Science & Society Picture Library