Magic Fehér Patrik 2024. 10. 09.

Ezen a helyen körülrajongják a bálnák az embert

Bámulatos élményben lehet annak része, aki ide utazik, ugyanis bizonyos hónapokban szinte mindig lehet bálnával találkozni. Az állatok méterekre megközelítik az embert.

Minden évben januártól április közepéig több ezer szürke bálna veszi birtokba a Mexikó nyugati partjánál található San Ignacio-lagúnát. A 27-35 tonnás tömeget is elérő állatok kb. 19 ezer kilométerről, a sarki vizekről jönnek ide melegedni telente, közben pedig

keresik az ember társaságát.

Hosszú út vezetett ahhoz, hogy a bálnák és az emberek ilyen jó viszonyt ápoljanak a világ ezen szegletében. Más helyekhez hasonlóan itt is vadászták korábban ezeket a hatalmas állatokat, a szürke bálnák gyakorlatilag a kihalás szélére jutottak. Szerencsére még időben megfékezték a folyamatot, ennek köszönhetően a populáció regenerálódott, és immár ötven éve stabilnak mondható.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Ennek persze nem kellene kéz a kézben járnia azzal, hogy a bálnák érdeklődni is kezdjenek az emberek iránt. A helyzet azonban az, hogy a lagúna gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelent az állatokra, így félelem nélkül kíváncsiak az emberekre. Mindent meg is tesznek a helyiek, hogy ne zargassák a tengeri emlősöket: ha bálna közelít, a csónakok és hajók motorját ki kell kapcsolni, az állat követéséről, üldözéséről pedig szó sem lehet.

Kép: Spencer Weiner/Los Angeles Times via Getty Images

Kép: Spencer Weiner/Los Angeles Times via Getty Images

Mindennek köszönhetően a környék egy része már a bálnalesre, adott esetben bálnasimogatásra érkező turistákból, a nekik nyújtott szolgáltatásokból él. Az ide érkezők általában több napra is elmennek bálnamegfigyelésre az említett év eleji időszakban, és gyakorlatilag garantált, hogy 4-5 nap alatt találkoznak is szürke bálnával.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Francois Gohier/Universal Images Group via Getty Images