Magic FIRSTCLASS 2025. 03. 10.

Örök favorit ez a luxusétel Magyarországon

Luxusélelmiszerekről kérdezték nemrég a magyarokat, és kiderült, mi az, amit a legtöbben imádnak. A hungarikum mindent legyőzött.

Országos, reprezentatív kutatásban mérte fel a magyarok luxusélelmiszerekkel kapcsolatos véleményét, fogyasztási szokásait a hazai McDonald’s. Kiderült, hogy viszonylag magas az egyetértés, amikor a luxusnak számító alapanyagokat kell kiválasztani: magasan a kaviár (ezt a válaszadók 80%-a említette), a szarvasgomba (76%) és a libamáj (60%) nyerte az összehasonlítást.

Ezek közül az ár és a beszerzés egyszerűsége szempontjából is a szarvasgombát tartják a legkevésbé elérhető alapanyagnak, tízből kilenc megkérdezett vagy nem tudja megfizetni, vagy nem tudja hol beszerezni. A libamáj a válaszadók 37%-a számára elvileg megvásárolható ugyan, de jóval kevesebben vannak azok (26%), akik számára megfizethető is egyben, miközben a top 3 élelmiszer közül ezt kedvelik a leginkább (43%).

Tízből négy magyar vásárló egyáltalán nem költ olyan élelmiszerre, amit luxuscikknek tart. Érdekesség, hogy a férfiak megengedőbbek magukkal szemben, és többet is fogyasztanak, míg a nők a szigorúbbak a vásárláskor és az étkezésekkor is: utóbbiak 46%-a nem költ luxusélelmiszerre, szemben a férfiak 39%-ával.

A városban élők is hajlamosabbak a költésre, mint a vidékiek, de ezt a képet árnyalja, hogy a budapestiek az országos átlaghoz képest nagyobb arányban soroltak a luxuskategóriába olyan élelmiszereket, mint például a kovászos kenyér vagy a laskagomba.

Arra a kérdésre, hogy a drágának tartott ételek közül melyiket fogyasztja évente legalább egy-két alkalommal, a válaszadók fele a kacsacombot jelölte meg. A kifejezetten a luxusélelmiszerek közé sorolt termékek között itt is a libamájat említették a legtöbben (24%), szemben a kaviárral (11%) és a szarvasgombával (10%).

Forrás: McDonald's
Kép(ek) forrása: Getty Images