
Ha van étel, amiről mindenkinek a luxus jut eszébe, az a kaviár. Nemrég egy felmérés rá is világított, hogy öt magyarból négy szintén ezt mondja, amikor luxusnak számító alapanyagot kell kiválasztani. A tisztított és sózott halikrát eddig szinte kizárólag szendvicsek, kisebb falatok összetevőiként találtuk meg, egyrészt a sós alapíz, másrészt a magas ár miatt.
A gasztronómia azonban folyamatosan fejlődik, és napjainkban mindenki egyre bátrabban kísérletezik az ízekkel. A kaviárt is sikeresen kimozdították így a komfortzónájából, és több helyen betette lábát az étlap desszertes oldalára is. Ehhez nem esett át semmilyen extra kezelésen: ugyanolyan sósan találjuk meg, de ez az ízbeli ellentét jól tud állni az egyes finomságoknak – lásd például a sós karamell esetét.
A kaviárt persze jól is kell alkalmazni. “A kaviár kiegészíthet egy desszertet, de pusztán a kaviár rádobása nem teszi azt automatikusan különlegessé” – fogalmazott egy atlantai luxusétterem séfje a Robb Reportnak. Cody Chassar munkásságára már a Michelin-útikalauz is felfigyelt: az ő találmánya például az alábbi képen látható desszert is, melyben sült krumpli, fehér csoki, tormafagyi, na meg kaviár található.
Egy nashville-i hely cukrászséfe szerint egy “egyszerű” banános crème brûlée-t is képes jól megfűszerezni némi kaviár. Az ottani tapasztalatok szerint a halikrás desszerteket másképp is fogyasztják a vendégek: minden falatra több időt szánnak, sokkal jobban kiélvezik az ízeket.