Style Erdős Norbert 2023. 02. 15.

3D-nyomatott mecset? Dubajban semmi sem lehetetlen

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában, Dubajban készülhet el a világ első 3D nyomtatott temploma, amely egy mecset és a tervei már készen is vannak.

Néhány napja hivatalosan is bemutattak Dubajban egy 3D nyomtatással épülő mecsetet, pontosabban annak terveit. Tervező cégként a JT & Partners azt tervezi, hogy ha minden sínen halad, akkor 2025-ban már át is adják a különleges mecsetet a hívőknek.

A 2000 négyzetméteres épület 600 ember befogadására alkalmas, az építést (pontosabban a nyomtatást) 2023 októberében kezdik. Maga a nyomtatási folyamat négy hónapot vesz igénybe, a többi pedig a tereprendezés, az infrastruktúra kiépítése, az épület összeszerelése, majd végül a berendezés.

Három szakember üzemelteti majd a mecseten dolgozó nyomtatót. A nyomtatáshoz használt anyag karbonlábnyoma állítólag jóval kisebb, mint a betoné, és építési hulladék sem nagyon keletkezik, habár maga az épület így 30 százalékkal drágább lesz, mintha hagyományos anyagból épülne. De a feneketlen pénztárcák városában ez valószínüleg nem igazán számít.

Dubajban egyébként nagyon ráfeküdtek a 3D-nyomtatásra, ugyanis egy 2021-ben elfogadott jogszabály szerint 2030-ra az épületek negyedét 3D-nyomtatással kell készíteni a Perzsa-öböl déli partján fekvő városállamban.

Az alábbi videón pedig remekül látni, hogyan is épül fel egy 3D-nyomtatott épület: