Style Fehér Patrik 2023. 05. 23.

Kávékapszulákból készült a zaccot is tartalmazó legújabb Hublot

Két svájci márka, az Hublot és a Nespresso összefogott, és olyan órát készítettek együtt, mely nem csak fém kávékapszulákból, de részben kávézaccból is áll.

Már hét éve, hogy a kapszulás kávéiról ismert Nespresso útjára indította a Second Life (Második élet) nevű kezdeményezését, melynek keretein belül a svájci márka más, országán belüli brandekkel összefogva hívja fel a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Dolgoztak már együtt többek között elegáns tollakat gyártó céggel, a legismertebb partnerük azonban a leghíresebb svájcibicska-gyártó, a Victorinox volt.

Most azonban még magasabbra emelték a tétet, és a luxusórákat készítő Hublot-val fogtak össze, melynek eredményeként megszületett a Big Bang Unico Nespresso Origin nevű óra. Ahol csak lehet, mindenütt újrahasznosított anyagokat használtak az időmérő eszköz megalkotásakor, mely zöldes színét a kávégyártó Master Origins Peru Organic kapszulája után kapta. A Nespresso logója egyébként meg is jelenik a koronán.

A Big Bang Unico Nespresso Origin 42 mm átmérőjű tokja, illetve a legtöbb külső rész teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készült, melynek 28 százaléka kávékapszulákból származik. A szíjak csatlakozásánál titánra váltott az Hublot, de ez is újra felhasznált öko-titán, ahogy a közleményükben fogalmaznak.

Érdemes még kitérni a szíjra is, mely kávézaccot is tartalmaz, mind a gumi-, mind a szövetszíjas változatnál. Előbbinél az Hublot 4,1 százaléknyi kávéföldet használ a gumikeverék megalkotásához, míg a szövetszíj receptjében, melyet Scafénak neveznek, ez az arány 5 százalék a 95 százalék újrahasznosított poliészter mellett.

A teljes óra kifejlesztése egy évig tartott a gyártó szerint, amely a márka ismert kaliberjét, a HUB1280-as, 72 óra járástartalékkal rendelkező automata szerkezetét helyezte a tokba. Mindössze 200 példány készült a kávés órából, melynek darabját átszámítva 9,4 millió forintért kínálják.

Forrás: Hublot