Style Fehér Patrik 2023. 07. 27.

Nagyot esett a luxusórák ára, most érdemes venni

Egyelőre több luxusóra készül, mint amennyit az emberek megvesznek, ebből következően csökkenő trendet mutatnak az időmérő eszközök árai az elemzők szerint.

Luxusórákat nem csak azért vesz az ember, hogy hordja őket, rengetegen befektetési eszközként tekintenek rájuk, melyet egy nap szép profittal eladhatnak. Márpedig számos befektetési eszközhöz hasonlóan ezek árai is fel és le mozoghatnak, mint a tőzsdén az értékpapíroké, igaz, annál jóval lassabb ütemben.

Szakértők szerint jelenleg egy csökkenő trend figyelhető meg: 2021 óta a másodpiac órakínálata egyre olcsóbb, ami mögött három ok is felfedezhető. Egyfelől túlkínálat van – mutatott rá a Morgan Stanley és a WatchCharts elemzése. Ha nagy a kínálat és ehhez képest kisebb a kereslet, az minden terméknél lefelé nyomja az árakat, nincs ez másképp ezen a területen sem.

Most lehet érdemes luxusórát venni, mutatjuk, miért

A másik két ok között említik a kriptopiac bezuhanását, melyben rengeteg vagyon szinte semmivé lett, illetve felhozták azt is, hogy a gazdagok elkezdtek tudatosabban, gazdasági szempontból megfontoltabban költeni, emiatt kevesebb igazán tehetős ember vesz órát csak azért, hogy mondjuk betegye azt a vitrinbe a többi mellé.

A WatchCharts vonatkozó indexében egyébként nyomon követhető a 60 legnépszerűbb svájci óramárka áringadozása is. Ez is mutatja, hogy az árak lefelé mennek:

év eleje óta 6 százalékkal csökkent az órák átlagára, míg a tavalyi évhez képest ez az arány már 17 százalék.

Vannak persze olyan órák, melyek mindig keresettek, és kevésbé morzsolódik a másodpiaci áruk. A Rolex, a Patek Philippe és Audemars Piguet egyes modelljei a csökkenő trendet mutató piacon is képesek tartani az árukat, akár még emelkedhetnek is.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Leon Neal/Getty Images