Style Fehér Patrik 2023. 10. 11.

Kiderült, tényleg nem normálisak a kapusok

Profi futballkapusokat vizsgáltak egy egyetemi kutatás keretében, az eredményekből pedig kiderült, bizonyos tulajdonságaik eltérnek az átlagemberétől, de még más poszton játszó futballistákétól is.

Gyakran elhangzik az a közhely a futballkapusokkal kapcsolatban, hogy nem normálisak: sokszor maguk a csapattársak mondják hálóőreikre, hogy kissé kattantak, őrültek, persze a szó jó értelmében. Tény, hogy kell egyfajta szemlélet ahhoz, hogy valaki önként beálljon a felé nagy erővel száguldó bőrgolyók elé azzal a céllal, hogy azok inkább őt találják el, mintsem a kaput, amit véd.

Kép: Lyndsay Radnedge/ISI Photos/Getty Images

Kép: Lyndsay Radnedge/ISI Photos/Getty Images

A kapusok kapcsán a múltban már végeztek néhány vizsgálatot, kutatást, ám egyik sem az észlelési és a kognitív képességekre irányult. Michael Quinn azonban kezébe vette az ügyet: a Dublini Egyetem mesterszakos hallgatója viselkedési idegtudományt tanul, de mivel korábban az ír első osztályban volt kapus, eléggé otthonosan mozog a téma mindkét oldalán.

Kutatásában többedmagával megvizsgáltak 60 profi kapust, mezőnyjátékost és velük egyező korú civilt egy halom teszt segítségével, hogy kiderítsék, hogyan különböztetik meg például a hangokat vagy az épp felvillanó képeket egymástól. Ezekből a rövid jelekből, illetve a rájuk adott reakcióból következtettek arra, hogy

a különböző ingerekből a kapusok sokkal hamarabb rakják össze egy esemény képét, mint mások.

Itt nem pusztán a reakcióidőről, több tényező együtteséről van szó. Egy focis példával lehet mindezt jól illusztrálni: ha takarásból lő az ellenfél csatára a kapura, a hálóőr a szemére kevésbé tud hagyatkozni. Ilyenkor marad a fül mint egyetlen igazán hasznos érzékszerv, mellyel meghallhatja például, hol pattan le a labda a földre, azaz merről várható a lövés.

Ez a tanulmány talán az első alkalom, ahol tudományosan bizonyítjuk ezt az állítást

– utalt a kapusok “őrültségére” Quinn. Az exkapus hozzátette, azt, hogy ezt a képességet az edzések során nyerik-e el az emberek, vagy veleszületett tulajdonságról van szó, egyelőre nem tudják. Tervben van, hogy férfi játékosok után nőknél is megvizsgálják ezt a viselkedést.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Marc Atkins/Getty Images