Style Fehér Patrik 2023. 10. 12.

Ezért nagy dolog, hogy megdőlt a maratonfutás rekordja

Kelvin Kiptum a mögöttünk hagyott hétvégén megdöntötte a maratonfutás rekordját. Elmondjuk, miért olyan nagy szó ez és kiderül, hogy "gyorsultunk" az elmúlt évtizedek során.

2023. október 8-án a chicagói maratonon a kenyai Kelvin Kiptum bizonyult a leggyorsabbnak. A 42 195 méteres távot 2 óra 35 másodperc alatt teljesítette, ezzel átadta a múltnak Eliud Kipchoge egy éve fennálló rekordját. Az új csúcs 34 másodperccel jobb, mint a korábbi leggyorsabb idő, és

már csak 35 másodpercre vagyunk attól, hogy elérje az emberiség a 2 óra alatti időt maratonfutásban.

Ez hosszú ideig elképzelhetetlennek tűnt: nem csupán versenykörülmények között, de a rekorddöntésre optimalizált, hitelesnek nem nevezhető rekordhoz teremtett optimális feltételek mellett sem akart összejönni a két óra alatti idő. Erre a Nike még 2017-ben tett kísérletet három profi, köztük a már említett Kipchoge bevonásával. A sportszergyártó elvitte a három maratonistát Monzába, a Forma-1-es pályára, ahol szélárnyékot adó autó, előfutók és speciális futócipő segítségével is csak 2 óra 25 másodpercet tudott futni Kipchoge.

A hivatalosnak tekinthető rekord 50 éve még rendkívül messze volt a kerek két órától: 1973-ban az számított álomszerűnek, hogy négy évvel korábban az ausztrál Derek Clayton 2:08:33-at futott Antwerpenben. Ezt a rekordot egyébként sokáig vitatták, ugyanis egyesek szerint a belga pálya hossza nem érte el a hivatalos 42,195 km-es hosszúságot.

Tíz évvel későbbre, 1983-ra alig javult valamit a rekord, de legalább nem vitatták Robert De Castella 2 óra 8 perc 18 másodperces eredményét. A dolgok ekkor kezdtek igazán begyorsulni, szó szerint: 1993-ban a legjobb egy öt évvel korábbi idő volt, 2:06:50 az etióp Belayneh Dinsamótól.

Az új évezredben Berlin és a német főváros maratonja vált az első számú rekorddöntő helyszínné, 2003-ban a kenyai Paul Tergat 5 másodperccel ugyan, de benézett 2 óra 5 perc alá. 2013-ban honfitársa, Wilson Kipsang 2:03:23-as rekordidejével lett győztes a megmérettetésen, és Kipchoge két rekordja, a 2018-as és a frissen megdöntött 2022-es is Berlinben született.

Kelvin Kiptum

Kelvin Kiptum

Ide érkezett meg Kiptum chicagói idejével, ami tehát majdnem olyan erős, mint a hat évvel ezelőtt Nike-féle mindenféle segédletes maratoni. Ha a trendeket nézzük, nem kizárt, hogy néhány éven belül találkozunk versenykörülmények között 120 perc alatti idővel. Ez a tempó hétköznapi ember számára extrém, hiszen 21 km/órás átlagsebességet jelent, miközben az is fárasztó lenne sokaknak, hogy így hajtsanak két órán át kerékpárral.

A legjobb magyar időt még 1993-ban a párizsi maratonon futotta Szűcs Csaba 2 óra 12 perc 10 másodperccel.

Kép(ek) forrása: Michael Reaves/Getty Images