Style Fehér Patrik 2023. 11. 09.

Ettől a trükktől a háborús katonák is 10 perc alatt elaludtak

Gondot okoz az elalvás? Mutatunk egy technikát, melyet alkalmazva a második világháborúban harcoló katonák is percek alatt álomba szenderültek.

Sokaknak gondot okoz az elalvás, még akkor is, ha kifejezetten fáradtan dőlnek az ágyba. A probléma globális, a modern világ egyik sajnálatos velejárója.

Gyakran a stressz áll mindez mögött, melyet leküzdeni nem egyszerű, elnyomni viszont el lehet egy pihentető alvás erejéig. Stresszes helyzetben bőven volt részük a második világháborúban harcoló amerikai vadászpilótáknak is, akiknek feladatukból adódóan még az átlagnál is fontosabb volt, hogy éberek legyenek. Ennek garantálásához rendszeresen alkalmaztak egy technikát, mely az elalvásukat segítette.

A trükk, mely tíz perc alatt „elaltatja” az embert, 6 lépésből áll:

  1. Tudatos arcrelaxáció. Egyszerre egy részre kell fókuszálni, olyan részeket is belevéve a folyamatba, mint az állkapocs vagy a nyelv.
  2. Lassú, mély lélegzetvételek.
  3. Képzeld el, hogy a feszültség elhagyja a testrészeidet, a vállaidtól kezdve a karodon át a tenyeredig.
  4. Folytasd a lassú, mély lélegzetvételeket, miközben ellazítod az izmaidat, a mellkasod, a hasad és a lábad.
  5. Az elméd is lazítsd el: számold a mély lélegzetvételeket, és képzeld el, hogy megtölti tested a béke minden egyes belégzéskor.
  6. Az egész folyamat gyakori ismételgetése. Idő kell, mire elsajátítja az ember a technikát, a katonáknak annak idején hat hét is kellett a módszer tökéletesítéséhez.

Az egészen szentimentálisan hangzó folyamat nagyon hasonlít a jóga nidrára vagy jógikus alvásra, ahol szintén egy irányított meditációs lépéssort kell követni, csak ott a cél nem a mélyalvás elérése, hanem egy olyan relaxált állapoté, ahol a gyakorlatot végző ember még felfogja és észleli a külvilág ingereit.

Forrás: Popular Mechanics
Kép(ek) forrása: Melissa Sue Gerrits/Getty Images