Style Fehér Patrik 2023. 11. 11.

Csavarok mutatják az időt ezen az órán

A különleges óra működési elvét egy egyre gyakrabban használt hétköznapi eszköz ihlette.

Habár a legtöbben telefonjukat veszik elő, ha tudni szeretnék, mennyi az idő, a karórák világa is tud még bőven újat mutatni. Nemrég írtunk például egy olyan időmérő eszközről, mely semmilyen látható formában nem jelzi az időt, viselője egyedül az óra rezgéséből tudhatja meg a kívánt információkat.

A MECEXP MS1001 abban az értelemben a hagyományos órák közé tartozik, hogy az időt le lehet olvasni számlapjáról, mutatók helyett azonban két csavar, és azokon egy-egy nyilacska az, mely a pontos időt jelzi. Bal oldalon az órák, jobbra a percek láthatóak, a menetes szár forgásával pedig folyamatosan csúszik lefelé a 12 óra, illetve a 60 perc során a jelölő, melyet úgy alakítottak ki, hogy a szárral együtt képtelen elfordulni. Ezzel a működési elvvel a hétköznapokban is találkozhatunk: a 3D-nyomtatóknál ennek köszönhető a nyomtatófej pontos pozíciója.

Csavarok mutatják az időt ezen az órán

 

Ha leért a jelölő az óra aljára, a szárakat forgató villanymotor visszatekeri az elejére a fel-le mozgó mutatót, teszi mindezt úgy, hogy az időmérés pontos marad. Az energiaellátásról lítiumion akkumulátor gondoskodik, innen kap áramot a számlapot megvilágító LED is. Tölteni mágneses végű kábellel lehet, nincs tehát semmiféle bemenet az órán, mely rontaná az összképet.

Csavarok mutatják az időt ezen az órán

A hongkongi gyártó adott a megjelenésre: zafírkristály üvegje karcálló, a ház rozsdamentes acélból készült és választható bőrszíjjal is a 5 atmoszféra nyomásig vízálló óra. Mindezért 67 vagy 70 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek, attól függően, hogy fekete vagy ezüst színben szeretné a tulajdonos a szerkezetet.

Forrás: MECEXP