Style Fehér Patrik 2023. 11. 21.

Eladóak Messi vb-n viselt mezei, rekordot dönthetnek az ereklyék

A majdnem teljes vb-kollekcióért nyolc számjegyű összeget várnak - dollárban - a Sotheby's árverésén, az aukció minden sportemléktárgyhoz köthető rekordot megdönthet.

Sokan úgy vélik, Lionel Messi annak köszönhetően nyerte meg az idei Aranylabdát, ahogy a vb-n végigvezette csapatkapitányként Argentínát. A 36 éves játékos ezzel a sikerrel gyakorlatilag kipipálta a futballt sportágként, minden fontosabb sikert elért.

A futballemléktárgyak gyűjtésével, illetve applikációfejlesztéssel foglalkozó AC Momento nevű cég nem kis dolgot vitt véghez: megszereztek hat olyan mezt, melyeket Messi a katari vb-n viselt. Hét meccset játszott Argentína a világbajnokságon, a sorból egyedül a csoportkört záró Lengyelország ellen viselt felső hiányzik.

Ez kicsit rontja a gyűjtemény teljességét, de értéke így is elég magas: megvásárlásához nem lesz elég a megszállott rajongónak lenni, a pénztárcát is ki kell borítani. Az árverést bonyolító Sotheby’s aukciósház egyben kínálja eladásra a fél tucat Messi-mezt, melyek együttes értéke becslésük szerint meghaladhatja a 10 millió dollárt (3,46 milliárd forint). Ha ez így lesz, azzal rekord is dől a sportrelikviák piacán: a jelenlegi csúcsot 10,1 millió dollárral Michael Jordannek az a felsője tartja, melyet az 1998-as NBA-döntő egyik mérkőzésén viselt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Leo Messi (@leomessi) által megosztott bejegyzés

Az AC Momento egyébként Messi partnere – ez, valamint a Messi által megosztott bejegyzés is garancia arra, hogy az eredeti ruhadarabok keresik új gazdájukat november 30. és december 18. között. A bevétel egy részét egy olyan projekt kapja, mely ritka betegségekben szenvedő gyerekek gyógyulását segíti elő.

Forrás: Sotheby's
Kép(ek) forrása: Ayman Aref/NurPhoto via Getty Images