Style FIRSTCLASS 2023. 11. 30.

Különleges gyümölcs ízesíti az év szaloncukrát

Eldőlt, melyek 2023 legjobb szaloncukrai, ezúttal is összefolyik a nyál a szánkban az ízeket olvasva.

Az elmúlt három alkalom után idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre igyekeztek az összes hazai kisebb és nagy gyártót is meghívni a szervezők, azok pedig szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről – számolt be az azevszaloncukra.hu. Végül 196 szaloncukor versengett 11 kategóriában, a zsűrizésben pedig 300 kóstoló segített, akik 8 ezer szemet pusziltak be az értékelés során.

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Ezek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott “ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízek kaptak egyéni versenykategóriát, de az ízkategóriákban ízenként idén is csak egy győztest hirdettek ki.

2023-ban szakmai kategóriát is létrehoztak, melynek zsűrijébe bekerült Harrer-Abosi Beatrix a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszertséf, Mihály Lajos mesterszakács és cukrász, valamint Veszely Attila nemzetközi csokoládébíráló csokoládémester és mestercukrász. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek a résztvevők. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.

A mesterzsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amelyben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Különleges gyümölcs ízesíti az év szaloncukrát

A 2023-as Év Szaloncukra címet a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra (lásd a nyitóképen) nyerte el

A második helyezett a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra, a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel-szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszaltgyümölcsös édesítőszeres szaloncukra.

A szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás, málnapálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell-szaloncukra.

Málnapálinka a szaloncukorban

Málnapálinka a szaloncukorban

Az “ízek versenyében” a marcipán, mogyoró és pisztácia mellett idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé, és visszatért a zselé is. A legjobb marcipános szaloncukor a Szamos feketeribizli-krémmel töltött marcipánszaloncukra, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemonti mogyorós szaloncukra, a pisztáciakategóriában a Stühmer szicíliaipisztácia-szaloncukra nyert.

Feketeribizli-krémmel töltött a legjobb marcipános szaloncukor

Feketeribizli-krémmel töltött a legjobb marcipános szaloncukor

A legjobb mandulás szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate mandula-kókusz szaloncukra volt a legjobb, a fehércsokoládé kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztáciakrémes szaloncukra győzött, a zselés szaloncukrok legjobbja a Szamos málnazselés szaloncukra lett.

A gyerekek kedvence

A gyerekek kedvence

A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanócukros rágógumi ízű fehércsokoládé-trüffelszaloncukor kék spirulinával, az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda belga-Trappista-sörös szaloncukra, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

Trappista sörös az év új szaloncukor-íze

Trappista sörös az év új szaloncukor-íze

Forrás: azevszaloncukra.hu